Favoritbjörnen Blåbärsmums nu på Skansen

Vi följer björnen Blåbärsmums vandringar i Sverige. Nu har den kommit till Skansen.

Pressmeddelande 2018-06-01
Identitet, samhörighet och mjuka värden i kommande bostadsbyggande
Text: Kajsa Kax

Tre meter lång och nästan två meter hög både förskräcker och förtjuser björnen barnen. Men när de fått klättra upp på ryggen eller in i magen blir alla kompis med den – och sen vill de inte gå därifrån.

– Att björnen är helt gjord i trä spelar en mycket stor roll, materialet ger en helt annan upplevelse än t ex plast. Dessutom som symbol är björnen viktig i vår kollektiva identitet.
Det säger formgivaren Lars Baltsar Jonsson som också står bakom mer än sextio lekskepp som finns runt om i Sverige på lekplatser och i parker. Björnen har namnet Blåbärsmums och syftet är att skapa identitet och förankring i nya bostadsmiljöer, samt att stimulera barnens egen fantasi i denna.

– Barnen leker väldigt länge runt och med Blåbärsmums, de kommer på nya saker och utvecklar sina lekar. De kan också sitta och ta det lugnt, och vila inuti magen. Björnen ger trygghet med sin storlek och det naturliga mjuka trämaterialet.

Genuina material ger mervärde
Blåbärsmums stod under förra året i Dalsland där skolor använde den för bl a temaarbeten.
– Björnen är stort saknad, barnen frågar vart hen tagit vägen och längtar, berättar Lars Baltsar Jonsson. Jag tror det beror på att det behövs mer naturliga objekt och material i vår närhet och vardag. Att ha närkontakt med genuina material ger mer, tänk på hur det känns t ex när du går på en varm sommarbrygga.

Modern teknik möter hantverk
Björnen har byggts i samarbete med Yrkeshögskoleutbildningen Finsnickare på Stenebyskolan. Lars Baltsar Jonsson har tillsammans med studenter kombinerat ny digital teknik med traditionell trä-bearbetning. Björnen är gjord i furu och de sk blåbärsfläckarna och magfönstret är i glas.
Den följer också uppsatta säkerhetsstandards för barn i olika åldrar.

Om formgivaren Lars Baltsar Jonsson
Lars Baltsar Jonsson är sedan 20 år specialiserad på skulpturala lekplats-objekt som skapar sammanhang till befintlig miljö. Uppmärksammad är också hans trojanska klätter-ko på Gunnebo slott i Mölndal. Det finns ytterligare en Blåbärsmums, ett år gammal, i bostadsområdet Valla i Linköping. I Norge ingår björnen i ett kommande parkprojekt i Oslo.

Hitta Blåbärsmums på Skansen
Björnen står nu centralt placerad mellan Solliden-scenen och Bollnästorget och finns på plats till slutet av september.