I norra Dalsland där Mötesplats Steneby verkar finns det gott om kulturskapare. Dals Långed och Fengersfors attraherar med utbildning, möjligheter och sammanhang. Mötesplats Steneby arbetar för att det ska vara ännu mera möjligt att leva och arbeta med kultur i Dalsland.

I *Stenebymiljön lär sig människor konst, design och konsthantverk. De arbetar främst i trä, metall och textil. Under studietiden utvecklar de fantastiska kunskaper som skärper deras förmågor att transformera material och idéer till konst och design med avsikt. Mötesplats Steneby kallar dem kulturskapare, som när de omsätter kunskaperna i praktiken skapar Världen. 

Kulturskaparna behöver plats och förutsättningar för att kunna göra sitt jobb. Det handlar om att kunna forska och ha tillgång till forskningsrön. Funktionella verkstäder för experiment och kulturproduktion. Plats för sitt skrivbord. 

Stimulerande sammanhang. Någon att samtala med om kopplingarna till andra som behöver det de kan bidra med. Ekonomi är också en viktig aspekt för att ha råd att hålla på och samtidigt ha ett gott liv.

Kulturskaparnas färdigheter kan omsättas i flera sammanhang och skapa nyttigheter på många olika sätt. Mötesplats Steneby tittar på världen från kulturskaparnas perspektiv och försöker förstå hur deras kunskaper kan bidra till kulturdriven samhällsutveckling och hållbar ekonomisk, social och ekologisk omställning.

Är du kulturskapare eller vill hitta samarbete för och med kulturen? Kontakta Anders Lindgren på anders@motesplatssteneby.se 

*Steneby är en plats i orten Dals Långed där de två utbildningsanordnarna; HDK-Valand Campus Steneby och Stenebyskolan finns, men också andra verksamheter som biblioteket, konsthallen, och restaurangen (tillika matsal). En kreativ kunskapsplats i mitten av Dals Långed, i Bengtsfors kommun.

Läs mer här: