Höstlov på Steneby 2017

Kreativa aktiviteter
30 okt – 3 nov
Dals Långed

Nu är det snart höstlov igen! Denna gång erbjuder vi sex kreativa aktiviteter på Steneby. Ta tillfället i akt att möta dina rädslor, skapa monster, gör en affisch, svetsa, origami som utsmycknad och slöjda en pall från grunden. Föranmäl dig redan nu genom biblioteket i Dals Långed! Vi ser fram emot en kreativt höst!

PROGRAM:

SVETSNING
med Chrisse Karlsson

Måndag 30/10
Kl 14-16
Metallverkstan – uppsamling i Dals Långeds bibliotek
8 platser FÖRANMÄLAN KRÄVS
ålder: 10 år och uppåt

Ta chansen att prova på att sammanfoga metall genom svetsning. I verkstan finns material för att tillverka en enkel metallburk eller ett pennställ. Deltagarna får under handledning prova på att: svetsa, stansa, fila och putsa. OBS. Deltagarna behöver ha långärmad tröja/skjorta samt långbyxor i bomullsmaterial och ordentliga skor typ kängor. Kläder och skor som inte gör något om de blir smutsiga eller får små hål på sig.

Chrisse är licenssvetsare som studerar första året på Trähantverk Möbelsninckeri på Stenebyskolan.

MONSTRET UNDER SÄNGEN
med Victoria Wärn och Märta Wallgren

Tisdag 31/10
kl 11-12.30
Formsal – uppsamling i Dals Långeds bibliotek
15 platser FÖRANMÄLAN KRÄVS
ålder: 5 år och uppåt

Bli vän med din rädsla! Vi kommer att ha en sagostund och prata lite om det vi tycker är läskigt. Det kan vara något man kan stöta på i vardagen eller kanske ett litet monster under sängen. Under en timme kommer vi sedan att klippa, klistra, rita och göra en bild av våra monster. Kanske kan vi se våra rädslor i ett nytt ljus och inse att de inte var så farliga som man kunde tro. Allt material kommer finnas på plats.

Märta och Victoria studerar Form och Design på Stenebyskolan. De tycker båda om att pyssla och att gå i skogen. Victoria gillar musik väldigt mycket och tycker spindlar är läskiga. Märta gillar att segla och tycker skeppsvrak är läskiga.

GE PAPPERSTRANOR ETT NYTT LIV
med Maja Hellborg

Tisdag 31/10
kl 14-15
Dals Långeds bibliotek
10 platser FÖRANMÄLAN KRÄVS
ålder: 7 år och uppåt

Vi kommer tillsammans skapa en mobil av papperstranor där vi gör papprets motiv själva. Innan tranorna viks så målas de i härliga färger och motiv för att se hur vikningen kommer förändra uttrycket. Tillsammans hänger vi upp de vikta tranorna i en gemensam mobil som kommer att smycka ut biblioteket under en tid framåt.

Maja är textilstuderande som går andra året på Stenebyskolan. En skapare som älskar att ge klassiska former nytt liv med hjälp av färg.

GÖR EN TREBENT PALL
med Oskar Johansson och Theo Rosengren

Onsdag 1/11
kl 10-16 (lunch ingår)
Formsal – uppsamling i Dals Långeds bibliotek
10 platser FÖRANMÄLAN KRÄVS
ålder: 12 år och uppåt

Ja, det går att bygga en pall under en dag även om en inte gjort det innan. Vi skissar och samtalar om hur just din pall vill se ut. Med hjälp av skarpa stål och andra verktyg bygger vi pallar tillsammans. Vi hoppas kunna visa att trähantverk inte behöver vara så svårt. Syftet behöver inte vara större än att lära sig något nytt, och det viktigaste är trots allt att göra.
Och ja, självklart får du ta med dig pallen hem efteråt. Pallar är ju trots allt till för att användas!

Oskar och Theo driver snickarkolletivet A Makers Collective i Göteborg och arbetar bland annat med att utforma workshops för att göra trähantverk mer lättillgängligt. Genom enkla slöjdtekniker tar Oskar och Theo med sin egentillverkade mobila verkstad från Göteborg till Dals Långed. Oskar och Theo gick på Trähantverk Möbelsnickeri på Stenebyskolan 2011-2013.

MONSTERVERKSTAN
med Karin Kent Grundberg

Torsdag 2/11
kl 15-16
Formsal – uppsamling i Dals Långeds bibliotek
15 platser FÖRANMÄLAN KRÄVS
ålder: 5 år och uppåt

I monsterverkstaden kan du testa att ta isär gosedjur och limma eller sy ihop de olika delarna till nya, hittills okända kombinationer och hybrider. Eller stajla om och pynta leksaker, så de blir nya, unika och personliga. Det kommer att finnas leksaker att slakta, men ta gärna med egna, om du vill göra något särskilt.

Kent går andra året på Metallgestaltning på HDK och är ständigt beväpnad med limpistol.

TRYCK DIN EGEN AFFISCH
med My Brangenfeldt

Fredag 3/11
kl 14-16
Tryckverkstan – uppsamling utanför Dals Långeds bibliotek
15 platser
ålder: 9 år och uppåt

Vi kombinerar olika bilder och ord, mixar och matchar för att sedan trycka den färdiga bilden med screentryck på papper i större format. Det kommer finnas ett stort urval av schabloner och texter på plats. Har du redan en idé om vad du vill trycka är du välkommen att ta med dina skisser.

My är konsthantverkare och tidigare student på HDK vid Steneby. Främsta hantverksintressen är att väva, färga samt att trycka med screentryck.