Karin Granstrand: Guld och gröna skogar

Utställning

8 apr – 22 apr

Not Quite Galleri

Vernissage 8 april kl 12.00

Vårens Steneby AIR avslutar med en utställning på Not Quite Galleri.

I köket står ett diskmedel som säger sig vara inspirerat av naturen. Parfymer som innehåller äkta fruktextrakt – det låter bra det. Även om jag personligen inte köpt just den där flaskan är det mycket möjligt att jag hade kunnat göra det. Naturligt är bra, självklart föredrar vi våra produkter naturliga. Jag har aldrig sett ett diskmedel som skyltar med att det är onaturligt men det är möjligt att det gått mig förbi.

Ordet naturlig är på många vis ett laddat begrepp och verkar bära på ett slags inneboende värde som är positivt. Naturligt har dragit på sig ett likhetstecken med godhet, oavsett om vi tycker om skogspromenader eller ej. Onaturligt har som följd blivit ett nedsättande ord, trots att vi inte riktigt har definierat exakt vad vi menar, och tänker olika beroende på sammanhang och vilka vi är. Naturlighet används också som en slags svartvit värdeskala för att godtyckligt avgöra om ett fenomen är moraliskt godtagbart eller ej. Men att säga att något är onaturligt är sällan ett tillräckligt argument. Naturen må vara hur god, lugn och harmonisk som helst, men den är också på många vis brutal. Naturen är vad den är – och det är mycket – men den är allt på samma gång.

”Guld och gröna skogar” är naturlig och onaturlig om vartannat. Nästan-geometriska former tar en kopp kaffe med materia av mer organisk karaktär. De möts halvvägs och tar hand om varandra, ger varandra liv fastän en hel del har gått hädan sedan länge. Atmosfären är luftigt tät, det tunna står stadigt och det temporära har intagit sin bestämda plats. Snön har smält. Troligtvis kommer det onaturliga att vissna innan sommaren är här.
”Guld och gröna skogar” består av tejp, tråd, trä, knopar, vind, nät, betong, ormbunksblad och blå himmel. Och

mossa
barr
oasis
gräs
ett molnarkiv
snö
PH-mätningar
vatten

Karin Granstrand tog examen från Textil – Kläder – Formgivning på HDK 2011, sedan dess har hon ställt ut bl.a. på Konstfrämjandet Skåne, Nässjö Konsthall, Skövde Konstmuseum, Gislaveds Konsthall och Fotogalerie Wien. Under det senaste året har hon gjort scenografi till en teaterproduktion samt en dansföreställning.