KNEG – Plagg för plagg

På Bruket i Fengersfors finns KNEG i den gamla kontorsbyggnaden, centralt placerad, i ett kluster av kreativa människor. Var yta är maximalt utnyttjat och på väggarna hänger mönster, skisser och inspiration. Det osar stordåd på minimal yta. Här agerar de med litet fingeravtryck på naturen men desto större avtryck i samhället.

En fikarumsprodukt
KNEG är lokalt producerade brukskläder på Bruket i Fengersfors. Idén är att skapa ett slags kläder som länge saknats; slitstarka vardagskläder/ snygga arbetskläder, och detta kombinerat med en idé om integration i praktiken.
Ulrika Aneer har funderat på den här idén länge. Hon berättar att idén har vuxit sig starkare genom fikarum-snack, där tankarna kan flöda fritt och lättsamt med andra kollegor. En ansökan om Idépeng skickades in och blev beviljad – och det vart startskottet för Ulrikas dröm.
Ulrika Aneer frågade Anna Bandgren som är kläddesigner om hon ville vara med i KNEG och tillsammans började de researcharbetet.

” Projektet är speciellt i sin designmetodik där vi utgått från intervjuer vi gjort med ca 40 människor i kreativa branscher. Vi samlade in deras erfarenheter av och önskemål om arbetskläder/ brukskläder. Intervjuerna har sedan sammanfattats, plagg för plagg, och utgjort grunden för formgivning av sammanlagt 4 plagg; byxa, kjol, förkläde och skjorta.
Under arbetets gång har vi sytt en mängd toiler och provat dem på alla som kommit i vår väg. Bland de intervjuade valdes sedan en testgrupp ut. De har fått varsitt plagg att använda under några månader och under tiden utvärdera och ge feedback. ”

Espen, Lisa och Karam i sina KNEG kläder. foto: Jonatan Malm

Det ska vara sjysst hela vägen igenom
Många beslut ska tas. Tyg, tråd, mönster, storlekar – men noggrannheten går inte att ta miste på. Det ska vara välsytt, hållbart och ekologiskt. Allt hör samman och är genomtänkt. Här är produktionen en stor del av idén med projektet: Det kommer en stor mängd sömnadskunniga till vårt land och det är en jättestor resurs, men det finns inte så många relaterade jobb kvar i Sverige. Att arbeta och fika tillsammans skapar förutom språkpraktik även sammanhang och kunskapsutbyte.

Farid är en tillfällig medarbetare på KNEG. Han kommer ursprungligen från Syrien och har bland annat arbetat med att sy skjortor. Det var inte lätt att få honom att sitta ner för en pratstund, hans iver att gå tillbaka till sömnaden gör det svårt att samtala. Han trivs bra hos KNEG men skulle ännu hellre jobba som lastbilschaufför. För honom är prioriteten att arbeta och lära sig svenska språket. Findetaljerade ord som spolkapsel kan ses som något nischad kunskap, men genom görandet kommer språket naturligt.
På frågan om vad Farid tycker om kläderna svarar han: Jättefint, jättebra! Professionella kläder.

foto: Funny Livdotter

Blunda och kör efter omständigheterna
Intresset för KNEGs brukskläder går inte att ta miste på. I slutet på Not Quites högsäsong 2018 var det några få plagg kvar i butiken. Efterfrågan av dessa plagg saknas inte och dessutom är folk villiga att betala när de vet att produktionen är god ända in i själen. Det är varje liten detalj som gör KNEG unikt.

Nu behövs det mer muskler. KNEG börjar få växtvärk; lokalen är för liten, det behövs mer arbetskraft, pengar och tid. Men det finns ingen brist på energi och tilltro, taktiken just nu är att blunda för hindren och fortsätta framåt.

Verkstan hos KNEG. Foto: Funny Livdotter

KNEG har fått stöd av Mötesplats Steneby, Västarvet, Västra Götalandsregionen och Dalslands Sparbank.

Besök KNEG under Not Quite öppna verkstäder i Fengersfors! Öppet lördag 8 december kl 11-17, 2018. Då kan en köpa KNEG-kläder!

Du kan vanligtvis finna KNEG brukskläder i Not Quite butiken eller på internet;
Instagram: @kneg_klader
Facebook: Knegfengersfors
mail: info@knegklader.se