Åmåls kulturföretagare 2023 – Bokdagar i Dalsland!

Årets Kulturföretagare 2023 i Åmåls Kommun går till: Bokdagar i Dalsland!

Under Näringslivsfesten den 5 maj delades flera priser ut för att hylla hela Åmåls kommuns näringsliv, där näringslivsenheten i Åmåls kommun tillfrågade Mötesplats Steneby om att arrangera och bestämma ett pris för årets kulturföretagare. En öppen förfrågan från Mötesplats Steneby gick ut om att nominera en kulturföretagare från Åmåls kommun. Mötesplats Steneby var jury och landade i ett fint och självklart beslut om att ge priset till Bokdagar i Dalsland! 

Vår motivering lyder:
Genom sitt fantastiska engagemang och oförtrutna arbete har Bokdagar i Dalsland gjort Åmål till ett litterärt centrum i Sverige. Genom olika evenemang och samarbeten med kulturföreningar, bibliotek och bokhandlare har de tagit de mest spännande böckerna och intressantaste författarna för att möta publiken i Dalsland. Det görs med hög profession och stor omtanke för litteraturen, författaren och läsaren!

Ett stort grattis till Bokdagar i Dalsland! Verksamhetsledaren Victor Estby tog emot priset den 5 maj på näringslivsfesten som hölls i Dalsland Outdoor / Dalslands Skafferi. Här räcktes ett diplom över från Mötesplats Stenebys verksamhetsledare Anders Lindgren följt av underhållning, tvårättersmiddag och ett glas bubbel.

Vi på Mötesplats Steneby tycker att Bokdagar i Dalsland är en fenomenalt bra verksamhet! Vi tog ett ord tidigare i veckan med Victor Estby för att få höra mer om deras verksamhet, drömmar, tankar kring att vinna priset och vad det är som gör dem till en knivskarp och proffsig eventarrangör:

Hur var er reaktion när ni fick veta att ni vann kulturföretagarpriset i Åmåls Kommun 2023? 
Hurra! sa vi. Vi blev glada, stolta och lite malliga. Det betyder att någon utanför vår organisation, i detta fall Mötesplats Steneby och Åmåls kommun, ser vad vi gör, åstadkommer bidrar med och uppskattar och värdesätter det. Vi tänker också att det stärker bilden av att det är vi kulturföreningar som i mångt och mycket driver och utvecklar kulturen i Åmål och att det här priset ger oss och övriga kulturföreningar som berikar Åmål ytterligare ett erkännande. Kommunen skriver ju själv också i sin nyligen beslutade kulturstrategi: ”Det är de stor och små föreningarna som framför allt bär och utvecklar kulturen i Åmål. Utan dem och alla våra företagare inom kulturella och kreativa branscher så skulle Åmål vara en tyst, tråkig och grå kommun.” Vi tolkar det här priset som att Bokdagar i Dalsland uppfattas precis som vi själva ser oss: Som en ideell förening med proffsig, kulturföretagarprägel. Ett erkännande på många vis. Jätteroligt!

Vad hittar ni på nu det närmsta tiden?
Vi har ju en året-runt-verksamhet och håller 11 maj vårens sista författarkväll tillsammans med Forum för poesi och prosa och gästas av romanaktuella Majgull Axelsson och Duraid Al-Khamisi. Vi fortsätter med våra populära öppet hus-evenemang i vårt Nordiska Litteraturhus i Åmål, ett 13 maj, ett 17 juni och så fortsätter vi igen från augusti med ett evenemang i månaden. Och vi fortsätter att bjuda in lokala profiler som berättar om sina favoritläsningar under öppet hus-evenemangen. Sedan har just årets bokskåpsäsong börjat, med bokskåp med spännande böcker i hela Dalsland. Och vi utökar antalet från 26 till 27, när vi idag, 3 maj, inviger Åmåls turistbyrås nya bokskåp. Bokskåpen sitter uppe till 1 oktober och det är finfin gratis läsning för stor och små läsare i tätorter och på landsbygden i och kring Dalsland.  Sedan planerar vi för fullt för årets Bokdagar i Dalsland 26-30 juli, som blir det mest omfattande vi har haft – med fem dagar i tre kommuner och fler scener och en mässdel med bokbord under dagarna i och kring Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål. Det blir maffigt!

Om ni fick drömma högt, vad hoppas ni kommer hända inom de närmsta åren?
Vi hoppas få till både en författarutbildning i Dalsland, ett residensprogram för nordiska och utomnordiska författare och att vi ökar besöksantalet till sommarens Bokdagar betydligt. Att sommarens Bokdagar präglar både Åmål och Dalsland mer än idag. Vi hoppas också från och med 2024 äntligen få till en scen i vårt Nordiska Litteraturhus och ett bokcafé i huset. Vi är idag verksamma i hela Dalsland med omnejd och det tror och hoppas vi kunna utveckla och fördjupa de närmaste åren. Vi är ju den enda stora kulturevenemangsaktören som är verksam i hela landskapet med omnejd och vi tänker att vi ännu mer med hjälp av den positionen har en unik möjlighet att ännu mer hjälpa till att knyta samman Dalsland med sig själv och med omgivningen.

Kan ni ge oss en motivering till den som aldrig varit på något av era event eller aktiviteter förut – vad det är de missar?
Oavsett vad vi gör strävar vi efter att det ska vara proffsigt och festligt. Hos oss möter du de främsta författarna och deras verk i estetisk och personlig inramning och med den bästa ljud- och ljustekniken. Hos oss får du de starkaste mötena med böckerna och litteraturen. Du får det i en miljö som är avslappnad och vacker och där du utan stress hinner uppleva god mat och dryck, trevlig stämning och oförglömliga upplevelser i böckernas och berättelsernas fängslande värld.

Vill ni veta mer om Bokdagar i Dalsland?
Besök: www.bokdagaridalsland.se

 

Vill ni veta mer om priset, motiveringen eller om Mötesplats Steneby?
Kontakta:

Mie Felth
Kulturstrateg Mötesplats Steneby
072-166 88 05
mie@motesplatssteneby.se

Anders Lindgren
Verksamhetsledare Mötesplats Steneby
070-437 82 37
anders@motesplatssteneby.se