Brukets Godaste

Du kan kalla oss Powerwomen i skogen

Brukets Godaste är kanske för många en självklarhet i Dalsland, men det hade inte funnits om det inte var för Not Quite. Som de själva beskriver; det krävs en hel del övertygelse, en gnutta naivitet och stöd runt omkring för att starta företag. Och äta bör man – så varför inte ett bröd gjort på surdeg, hantverk och hjärta?

Sandra Ottosson och Lisa Malm kommer från olika bakgrunder och båda lockades till Fengersfors tack vare den kreativa platsen Not Quite. Lisa stod i sin lilla slöjdateljé på bruket och vägde müsli – ateljén fungerade till stor del som en butik med torrvaror till hektopris som medlemmar i Not Quite kunde handla från. Sandra drev Not Quite Café samtidigt som hon pekade med drömskt finger mot den gamla brandstationen, den lokal där bageriet håller till idag. Hantverk och bra mat möttes på det mest intressanta sätt.

Det byggde väldigt mycket på lust och känsla att skapa och bygga något. Dessutom ett året-runt jobb för oss. Vi ville bo här och ha ett bra liv här.  Sandra

Not Quite såg vi som en stor fördel, för de andra bagerierna som vi har hälsat på har ju ett helt annat läge och då blir det ju mycket tuffare från början. Lisa

Tillsammans skapade de Brukets Godaste. Det började som ett komplement på julmarknaderna på Not Quite, där flera (NQ) medlemmar gjorde praliner och annat gott att sälja under gemensamt namn. En kul grej som likt många andra små händelser i livet som tillsammans kan leda upp till något större. Som en moderlig hök hade dessutom Sara Vogel Rödin (dåvarande verksamhetsledare för Not Quite) sagt till Sandra att Lisa gick i liknande drömmar.

“Du kan kalla oss Powerwomen i skogen”
I flera år har de undersökt, nätverkat, skapat sig kunskap och byggt på sitt yttre och inre företagsskelett. Hundratals arbetsuppgifter på notislappar, hitta rätt återförsäljare och övertala banken. Det var personer som gjorde det tydligt att de inte trodde på vare sig vedugn eller nischat bageri på landet. Dessa kommentarer rann av dem. Likt alla nej från banken rann av när sista bankmannen sa ja.

Det var ju läskigt i början – men gud hur kommer vi klara det här!? Men på något sätt så kändes det ändå så självklart. Vi gör det! Sandra

Jag tyckte inte det var läskigt då, det tycker jag är läskigt nu. De var ingen som frågade om vi hade bakat något förut. Lisa

Äntligen, under 2011 startades bageriet Brukets Godaste i Fengersfors. Sedan dess har det blivit surdegspizza på fredagar, säsongsbaserade bullar och lokala produkter i bageriets anda. Med tiden behövs det personal och då har Sandra och Lisa hittat arbetskraften hos konst- och hantverksstudenterna vid Steneby. För några har det inneburit sommarjobb, för andra en praktisk övertygelse att stanna kvar i området. Dessutom ser de enorma likheter mellan bakandet och hantverket vilket har gjort att det är lätt att lära upp en kreativ person in i Brukets Godastes verksamhet. Det sitter liksom redan i händerna.

Hållbart och lokalt
Sandra och Lisa rullar ner för backen och in på bageriet. Att bo i det lilla samhället Fengersfors och samtidigt ha sin verksamhet där gör att det ödslas ingen tid på att transportera sig. Då finns det helt enkelt mer tid att lägga på familjen, företaget och att njuta av tillvaron. Något som de båda beskriver som otroligt värdefullt!

De har kommit långt sen de startade bageriet. Samtidigt som de nu passar på att ge sig en välförtjänt klapp på axeln och njuta av det goda arbetet så fortsätter de att drömma. Andra nystartade företag inom mathantverk pekar på Brukets Godaste som ett kvitto som fick dem att våga starta sin verksamhet. Med fler medvetna lokala matföretag vid sin sida drömmer de om att expandera rent fysiskt. Det kan ge mer möjlighet till säljyta, workshops och samarbeten.

Det är påtagligt att Brukets Godaste – och med det sagt Lisa och Sandra – har hög moral, rättvisepatos och att de lever som de lär. Tidigt i deras beslut var att arbeta med ekologiska råvaror och med deras val skapa utveckling i god riktning.

Man kan ju tycka att vi är ett pyttelitet bageri men vi beställer ju ändå 2 ton mjöl var tredje vecka. Det påverkar rent konkret den biologiska mångfalden. För att vi väljer de där kultursorterna som ökar den biologiska mångfalden. Sandra

Ibland kan en förblindas av storlek känna att ”lilla jag” inte kan göra så mycket påverkan. Men självklart kan en det. Alla våra val och köp kan ses som investeringar i den riktning som en vill se. Tycker du konst och kultur är viktigt? – köp alster. Vill du se att lokala företag mår bra? – handla. Våra mynt är avgörande – och framför allt om en vill ha en levande landsbygd!

Investera i en limpa hos Brukets Godaste – det fysiska brödet må ätas upp snabbt men det symboliska brödet innebär att flera kreatörer har försörjning, ett starkt tillskott i Dalslands samhällsutveckling, biologisk mångfald inom grödor och en framtid med Brukets Godaste.

En god investering med fin avkastning.

• • • • • 

Besök Brukets Godaste här

EXTRA! den 2 juli 2021 kommer Mötesplats Steneby bli porträtterad som special pizza hos Brukets Godaste. För mer om pizzan och att förboka – se här

2021-06-30