Föreläsning: Kajsa Söderlund

3
Öppen föreläsning
23 nov
Klockan 07:00
Samlingssalen, Steneby

Kajsa Söderlund från Dals Rostock har precis avslutat ett jobb för ett skoföretag och nu håller hon på med förberedelser inför nästa. Hon har arbetat som production designer, AD och stylist i London i åtta år nu. Bland annat bygger hon upp scenografier till reklamfilmer. Miljöer och bakgrunder som ska framhäva produkten på exakt rätt sätt. Om man gör ett bra jobb så märks det inte, säger Kajsa. Det ska inte märkas. Nästa uppdrag handlar om sprit. Då gäller det att hitta vilka material och färger som talar rätt språk, som talar om drycken som något exklusivt och snyggt. Det kanske blir mörkt trä och sammet till whiskey, och marmor och linne till Gin.
Det är väldigt roligt. Ibland får man ett färdigt koncept som man bara ska förverkliga, men ganska ofta är det uppdrag som man får utveckla från grunden med moodboards och konceptskisser ända fram till det färdiga resultatet. Det är också viktigt att blanda uppdragen med egna projekt och mata sin kreativa själ regelbundet.

Kajsa har en ekonomutbildning i grunden, men när hon var färdig med den hade hon kommit fram till att det verkligen inte var det hon ville göra. Hon flyttade till London och började jobba inom reklambranschen, men då som försäljare. Efter tre år hade hon byggt upp en erfarenhet och ett rejält kontaktnät och gick över till de mer kreativa delarna i reklamproduktionen. Utan någon särskild utbildning gav hon sig in i det och började jobba och lärde sig saker allteftersom. Det är annorlunda i London jämfört med Sverige säger hon. Alla får börja på samma ställe och jobba sig upp, men alla är också välkomna att börja.

Det har gått bra. Just i dag fick hon reda på att en musikvideo hon gjort med Tame Impala vann Best Rock/Indie Video International på UK Music Video Awards igår kväll. Fantastiskt roligt! Vi spelade in den in Ukraina i somras och byggde hela insidan av flygplanet. Phu! Vilken grej.

Att ha sin bakgrund på landet i Dalsland och att bo i London betyder för Kajsa att hon har det bästa av två världar. En miljö där man inte är överstimulerad ger utrymme och tid att hitta på egna saker. Det lugnet är otroligt viktigt att ha med sig när man sedan befinner sig i ett sammanhang så fullt av intryck och utbud som London.

Nu kommer Kajsa till Steneby och berättar om sin resa från Dals Rostock till London och sin nuvarande verksamhet. Föreläsningen är en del av Mötesplats Steneby

12212168_10153303099970829_1070896069_n

4

1