Hej Klara!

Klara Silvemark kommer göra tre veckors praktik hos oss på Mötesplats Steneby. Det tycker vi ska bli så kul och spännande! Hon började första dagen igår (måndag 8 nov) och vi passade på att ställa tre frågor till henne som du ser här nedan!

Vem är du?
Jag heter Klara och är en typisk mångsysslare. Bland annat bildmakare, formgivare, odlare och en miljöengagerad kulturarrangör. Att hänga i Dals Långed är något av det bästa jag vet, och det gör jag mest i form av arrangör bakom Skogsfesten – den lilla musik-, konst- och miljöfestivalen som håller till en bit in i skogen på andra sidan kanalen från Stenebyskolan. Sen är konst- och konsthantverkskontexten också något som drar mig hitåt. Framför allt håller jag det textila handarbetet nära hjärtat. Mina föräldrar träffades faktiskt här i Dals Långed en gång i tiden, och min uppväxt präglades mycket av konsthantverk. På den vägen, bland andra, har det sedan fortsatt.

Vad är det du studerar?
Allt skoj och alla erfarenheter jag fått av det ideella arbetet med Skogsfesten har lett mig vidare till att plugga till kulturprojektledare på Kulturverkstan i Göteborg. En yrkeshögskola, där jag nu är inne på andra och sista året. Tidigare gick jag konstskola och tänkte mig bli enskild konstnär, men sen insåg jag att det kollektiva skapandet av allkonstverk, i form av olika kulturmötesplatser och -arrangemang, snarare är min melodi.

Vad ska du hitta på?
I tre veckor framöver har jag den äran att hänga här i Dals Långed och göra ett individuellt utforskande som del av min utbildning. Det ska handla om kultur- och landsbygdsfrågor. En form av “fältstudie” kan vi kalla det, som jag kommer genomföra i form av en minipraktik hos Mötesplats Steneby, och genom samtal och möten med andra kulturarbetare, verksamheter och initiativ. Jag ska framför allt klura just det Mötesplats Steneby är experter på: hur en kan skapa förutsättningar för att bo och arbeta med kultur på landsbygden. Och därmed se till att konsten och kulturen tar plats på de mindre orterna – att allt inte centraliseras kring de större städerna. Vad begrepp som landsbygdsutveckling och kulturdriven platsutveckling innebär ska jag också ta mig an, och vad det kan bidra med i samhället.

Från vänster, Mie Felth, Klara Silvemark och Vera Telemo