Projekt Dalbastu: Dals Långeds Allmänna Bastu

Jag har stämt träff med Annie Jonasson och Jonas Lilja klockan 8 för ett morgondopp i Katrineholmshöjen. Det är vattnet nedanför skolan som kallas så sedan 1800-talet då Mustadfors gick under det förvillande namnet. Vattnet är djupt, strömt och kallt här. Men det är ett svårslaget sätt att börja sin arbetsdag på.

Annie och Jonas läser båda på HDK Steneby, andra året på Möbeldesign inriktning Trä respektive Järn & Stål / offentlig gestaltning. Nu går de HDKs sommarkurs Fördjupade projektstudier och ägnar 5 veckor tillsammans med det gemensamma projektet Dalbastu. Arbetsplatsen är i det gula huset nere vid vattnet som under terminstid är Kårhus. De förklarar:
-Vi vill skapa en permanent ny mötesplats för hela bygden och dess besökare. Vi tror att olika typer av mötesplatser utanför hemmen är viktiga. Till en bastu skulle vem som helst kunna komma, det finns inga krav på förkunskaper eller att den bastubadande tillhör en specifik samhällsgrupp. Denna typ av enkla umgängesform tror vi stärker bygden och blir till plattform där kunskaper och idéer utbyts.

För sin idé har de sökt och beviljats 19.000kr från Mötesplats Stenebys nyinstiftade Idépeng – ett sätt att söka en pott pengar att komma igång med sitt projekt som knyter ihop olika aktörer såsom utbildning, civilsamhälle, och offentliga aktörer. Det finns så många fantastiska studenter som är intresserade av att arbeta utanför skolans värld, säger Sara Vogel-Rödin, verksamhetsledare för Mötesplats Steneby, och dem vill vi stötta!

Annies arbeten brukar ofta snöa in på bastu, varför är det så undrar jag.
-Jag vet inte! Men jag tycker att det är ett spännande rum att jobba med. Med egna regler och förhållningssätt. Vi gjorde studiebesök i den nya bastun i Frihamnen i Göteborg för ett tag sedan, det är del av ett projekt att skapa en badplats i Jubileumsparken på Hisingen. Den bastun är som en skrotig kran i metall som står på höga ben en bit ut i vattnet, och det är gratis att använda den. Formen är väldigt ovanlig för en bastu, med en smal ingång och högt i tak. De upplevde där att det hände något med samtalen där inne, det blev en annan rymd.

Jonas flikar in:
-Ofta har ju bastun en särskild form, men här har man byggt på ett annat sätt med återvunnet material. Insidan var till exempel klädd med laminat som var häftat på. Vi kan tänka oss att bygga på många olika sätt, men vi vill att det är något som fler bastubadare i Dals Långed går igång på. Vi har vare sig bestämt drivsätt, om den ska vara elektrisk eller vedeldad, vilken form och uttryck den ska ha eller platsen den ska byggas på.

Hur har det gått då, undrar jag, med förankringsarbetet här i Dals Långed?
-Vi har haft fina positiva möten med olika föreningar och med Bengtsfors kommun, förklarar de. Jonas presenterade idén på Dals Långeds utvecklingsråds årsmöte där man erbjöd dem att arbeta med platsen där vi står, nämligen stranden med gästbrygga och ställplats för husbilar alldeles nedanför skolan. Här är strandskyddet redan upphävt så det borde finnas möjligheter. Vi har även blivit inbjudna att basta med Årbols bastuförening. De har 25 medlemmar. Det ska bli jättekul!

Annie fortsätter:
-Vårt mål är att hitta en form för bastubadandet som passar alla, såväl ortsbefolkningen som hitresande turister som stannar vid gästbryggan eller ställplatsen ett par nätter.

Nu bjuder Annie och Jonas in till ”Korvmöte” 1 juli för att presentera och diskutera sin idé. Alla intresserade är välkomna till en grillkväll i bastuns tecken, vid gästhamnen kl 19. Och vi bjuder på korven, hälsar de.

Följ arbetet med Dalbastu på bloggen här.

Lämna ett svar