Långbron Air 2017 – Sammanvirkad gemenskap

För tredje året i rad har Mötesplats Steneby tillsammans med Dalslands Kanal AB erbjudit ett student Artist in Residence att spendera sommaren i galleriet vid Långbrons sluss. En idyllisk plats längsmed kanalen inkluderat en ofrivillig paus för båtresenärer under slussning. Ellinor Markhag och Martina Lundqvist, studenter på kandidatprogrammet Textil – Kropp – Rum på HDK vid Steneby, ansökte om att få möta folk och med gemensam kraft virka in Galleri Långbron.

Långbron AIR 2017
foto lånat av Martina Lundqvist och Ellinor Markhag

Ellinor Markhag och Martina Lundqvist beskriver projektet baserad på Agata Oleksiaks konstnärsskap vars virkning tar plats och skriker färg. I Avesta 2016 höll Oleksiak i ett integrationsprojekt ihop med ett team av invandrarkvinnor som virkade in ett hus. Ellinor Markhag och Martina Lundqvist gillade kombinationen av att aktivt ta plats och skapa den tillsammans.

Juli 2017 anländer studenterna till Långbron för att hugga tag i projektet. Med mycket material, verktyg och självklart fika – sätter de igång att virka och besökarna börjar komma. Mest är det turister som passerar förbi med väg- eller vattenburet fordon. Vissa är riktigt duktiga på virkning, andra mer tveksamma. Det bekymrar inte Ellinor och Martina som tålmodigt försöker lära ut tekniken. Vissa besökare som aldrig hade virkat förut fick upp ögonen för virkning och blev helt sålda!

Finissage av Långbron 2017

– Det går att styra det [projektet] åt olika håll, säger Ellinor Markhag. Omedvetet styrdes det till ett underhållningsprojekt för turister där det inte fick finnas annat än show [ljud: woho!] istället för ärligt projekt. Det fanns såna dagar och så fanns det mer ärliga dagar. Martina Lundqvist fortsätter: – Ärligheten gick ihop med när folk deltog och delade upplevelsen.

Besökarnas reaktioner varierade från att snabbt delta och uppslukas i handarbetet till att bli osäker och avstå. Detta hade inte studenterna räknat med. Emellanåt kom det någon som frågade ”Vad ska det här vara bra för?”. Studenterna blev helt förundrade över frågan som tyckte det var helt uppenbart! Det har nog helt klart varit tufft tempo, många nyfikna och frågvisa ögon och aningens av en crash-course i offenligt skapat projekt och möte en publik menat som deltagare.

Mötet har en betydande roll, alla deltagares bidrag är enormt välkommet för att kunna förverkliga förvandlingen av Galleri Långbron. Bit för bit börjar virkningen ta fart och kan byggas ihop till en fasad. Galleriet fick ett textilt ansiktslyft.

– Första tiden var jätterolig. Helt nytt. En märklig känsla att ha ett sånt projekt, uttrycker Ellinor Markhag, men på vägen upplevdes lite av ett motstånd. Martina Lundqvist inflikar:
-I efterhand känns det ändå värt. Att uppleva så många sidor av det [projektet]. Inte bara mys och skoj. Jobbigt och jättefint!
– Den bästa sommaren i mannaminne! utbrister Ellinor, funderar en stund och sen nickar instämmande till sig själv.

Benny Ruus (VD på Dalslands Kanal AB) skickade en lite hälsning till Ellinor och Martina:
-Årets utställning har givit en färgklick över Långbrons slusstation utöver det vanliga.

Långbron Air är en fantastiskt möjlighet att förverkliga ett projekt, utveckla en idé, sälja eller ha en kreativ sommarsyssla!
Håll ögonen öppna för ansökan i vår – Långbron Air 2018!

Läs mer om Långbron Air här