Linnea Dalstrand

-Hela min familj har en förmåga att nörda ner sig i saker – mitt råkade vara textil.

Linnea Dalstrand är en kapabel konstnär med rötter i Dalsland. Nyligen examinerad från kandidatutbildningen Textil-Kropp-Rum börjar yrkeslivet. Uppdrag, utställningar och projekt kommer in från alla håll och det är precis så hon vill arbeta. Nu slipar hon saxen samtidigt som hon engagerar sig i flertalet föreningar och driver ett galleri. Det lämnar henne inte uttråkad.

Linnea Dalstrand är ett lysande exempel på en lokal förmåga som blivit stöttad av familjen i drömmen om att bli konstnär. Hon utbildade sig här, precis runt knuten och det visar på att det mesta finns mellan de två kommunerna Bengtsfors och Åmål.

Som barn har Linnea tecknat och sytt kläder till sina dockor bredvid sin mamma Elsa i hennes syrum. Det fanns redan tidigt en inbyggd övertygelse om att detta skulle bli hennes profession senare i livet. Även om vägen inte varit spikrak har den gett henne gedigen erfarenhet som kan appliceras på arbetet som konstnär.

”Hela min familj har en förmåga att nörda ner sig i saker – mitt råkade vara textil.” Linnea

Linneas utbildningsbana började med estetiska programmet på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors. Därifrån gick hon vidare till att studera på Stenebyskolan i Dals Långed och Gerlesborgsskolan på Västkusten. Under några år arbetade hon som teknisk projektledare för Bonnier Digital. Efter denna period växte en övertygelse om att fortsätta med studierna. Under kandidatstudierna på HDK-Valand Steneby grundade hon Galleri Silk som är ett digitalt galleri tillsammans med sin studiekollega Alva Noreen och engagerade sig i konstnärskollektivet Kåda.

”Det handlar om att vara lite överallt – att göra sitt och göra nåt med andra. När jag jobbade på Bonnier Digital så märkte jag att projektledning är ju kul. Det här är ju projektledning fast i en annan form.” Linnea

Att verka som konstnär är många gånger att arbeta som sin egen projektledare. Men att verka tillsammans gör att arbetslivet och utvecklingspotentialen blir mindre begränsad till en enskild individ. Linnea ser vikten av att tillhöra och driva, och efter studierna gick hon med i den kreativa co-workingplatsen Studio Växt och konstnärskooperativet Not Quite.

I sitt konstnärskap tittar Linnea nyfiket och materialkunnigt på textilen. Genom materialet skapas alltifrån installationer, rum, utrymmen och bild. Det är möten mellan tyg, objekt och ljus. Stora textila gestaltningar som skapar en ljuvligt tillfredsställande känsla som betraktare – en upplevelse av ett fryst ögonblick – för att du ska ha möjligheten att besöka.

Målbilden var att ta examen från kandidatprogrammet Textil-Kropp-Rum på HDK-Valand Steneby och sen gå med i Not Quite. Nu vill Linnea testa livet efter skolan och var det kan leda. En flytt med sambo och barn tillbaka hem till Fengersfors lockar. Nu ska nya drömmar skapas.

2021-05-25

⋅ Besök gärna Linnea Dalstrand och följ henne på sociala media ⋅
Instagram: @linneadalstrand
Linneas hemsida

Galleri Silk
@gallerisilkLinnea Dalstrand gjorde monteringen av Mötesplats Stenebys deltagarbaserade Kulturfågelprojekt. Det är en stor quilt som kommer fungera som en backdrop vid inspelningar och seminarium. Under sommaren 2021 kan du se quilten på Dals Långeds Bibliotek. Tack alla som deltog i Kulturfågel våren 2021 och stort tack till Linnea för ett superfint arbete!