Mötesplats Steneby artikelserie #7: Mycket vatten under broarna

Har du kommit vattenvägen in i hjärtat av Dalsland någon gång? I så fall vet du att det är en helt annan bild som målas upp. Om du rullar hit längs vägarna är det mestadels mossgrönt, granbarksbrunt, björkstamsrandigt och bruksortsrutigt. Samt rätt kuperat. Kommer du med båt glittrar det helt säkert i ett bredare färgspektrum, du ser bryggor och små röda stugor och blir bergis sugen på glass och att doppa fötterna i det klara vattnet. Landskapet är fortfarande kuperat, men nivåskillnaderna sköts i slussar. Kanske kommer du då till Långbrons sluss. Här tar du en paus och kikar in i en rödmålad gammal bod alldeles invid kanalen. Grattis! Du har kommit till kanalens färskaste sevärdhet: Galleri Långbron. Alltihop ett resultat av ett fruktbart samarbete mellan Steneby och Dalslands Kanalbolag. Fast allra mest av arbetet från två flitiga och kreativa händer, tillhörande Josha Woudstra.

I maj tog hon sin masterexamen i Applied Arts & Design, Wood Oriented Furniture Design på HDK vid Steneby. Examensarbetet kallade hon ”Transformera Stugan”. Projektet byggde på att hon utifrån en övergiven, förfallen och skrotbelamrad gammal tvättstuga skulle skapa sig någonting. Från början kanske en ateljé, sedermera blev det en andhämtningsplats och tillslut en bostad. Åt sig själv. Utan el och rinnande vatten, men med vedbrasor, tystnad och känslan av att verkligen få vara i fred. En kontrast mot trångboddheten i hemlandet Holland, ändå inte i vildmarken, däremot i utkanten av ett litet samhälle.

Ett halvår före examinationen hade Josha visat sitt pågående arbete med tvättstugan på konsthallen i Bengtsfors. Av en slump avslutades just Bengstfors kommunfullmäktigemöte i lokalen intill, varför kommunalrådet kom in på vernissagen och började prata med Josha. Det hela slutade med att Josha sattes i kontakt med Dalslands Kanalbolag. De hade just inlett ett nytt arbete med att satsa på att höja attraktiviteten i miljöerna runt kanalen. Den gamla träboden var en gång kanalens första verkstadsbyggnad, nu endast ett förråd som knappast levde upp till sin potential precis vid kajen.

–Vi har pratat mycket om att nätverka och mingla på skolan, och nu har jag verkligen fått se att det fungerar! Utbrister Josha nöjt. Hon har just avslutat sitt arbete med boden i Långbron, fått motta blommor och lovord. Hon fortsätter:

–”Transformera Stugan” var ett projekt som egentligen bara angick mig, här finns det en massa människor som är engagerade i byggnadens framtid och har varit väldigt stöttande. Visst var några skeptiska i början, min metod är ju att inte ha en färdig plan, utan låta vägen visa. Men framförallt har de varit otroligt hjälpsamma! Och det var ju fantastiskt att få ett sådant här bra uppdrag när jag precis examinerats.

Josha visar runt. Mest stolt är hon över skylten med texten ”Galleri Långbron”. Hon kände tidigt att byggnaden behövde lyftas med en skylt. Därför blev hon lycklig som en arkeolog som grävt på helt rätt ställe när hon efter att ha tömt byggnaden på bråte och städat den ren fann den lilla blyertsinskriptionen på en takbjälke: Långbron. Med kantig och distinkt skrivstil. Texten förstorade hon upp och förde med minutiösa penseldrag över den till en plåt. Nu hänger skylten där, och för samman dåtid med nutid, samt ger ett löfte om vad som väntar inne i huset.

Benny Ruus är vd för Kanalbolaget, och har så varit i 23 år. Han berättar att han under alla år värderat Steneby högt, eftersom det skolan står för håller så hög kvalitet och ligger väldigt nära vad Dalslands Kanal vill förmedla. Benny menar till och med att det skavt lite att han inte fått till något samarbete dem emellan. Förrän nu.

–Jag är så glad över detta projekt, och hoppas vi kan hitta fler sätt att stötta och utveckla varandra under kommande år. Just detta ligger väl i linje med vår målsättning att vårda och utveckla kulturarvet. Och Josha har verkligen tagit sig an byggnaden med varsam hand, hon har en fin förmåga att se det stilistiska i miljön. Och hon har verkligen jobbat som en galning!

Säger en tydligt nöjd Benny Ruus. Borta är skrot- och skräpboden. I stället ser vi en enkel verkstadsbyggnad, prydlig men rustik och tålig, som ett skal åt utställningar och andra konstnärliga projekt. Hur det utvecklas under kommande år är inte klart, men att en fortsättning följer är alla eniga om. Enligt Sara Vogel-Rödin, verksamhetsledare på Mötesplats Steneby, kommer Stenebystudenter till våren kunna söka ett stipendium: att under en period få verka som Artist in Residence vid Långbrons sluss. Så spana efter färsk konst medan badkläderna torkar, nästa gång du tänkt slussa dig förbi Långbron.

Text: Jonatan Malm
Bild: Martin Gustavsson

Läs mer om Joshas examensarbete här.

Lämna ett svar