Studio Växt växer!

Hemmajobb och den sociala isoleringen har under de senaste två åren ökat intresset för gemensamma arbetsplatser på sin boendeort. Men hur startar man en gemensam arbetsplats och vilken funktion fyller den för de som arbetar där och för lokalsamhället? Mia Lindgren klev in på Studio Växt för att prata med medlemmarna i Dals Långeds enda co-working space.

– Platsen kommer att fortsätta växa, det är ju vårt namn, säger Alvaro Aramburu som är en av medlemmarna i co-working arbetsplatsen Studio Växt.

Sedan våren 2020 finns Studio Växt i Dals Långed och på de två stora skyltfönstren ut mot huvudgatan står det ”Kreativ delad arbetsplats – Come and rent”. Att det är både en kreativ och internationell plats märks när en går upp för trätrappan och in genom glasdörren. Medlemmarna jobbar med grafisk design, konst, hantverk och kommunikation och det pratas en blandning av engelska och svenska. När jag stiger in så håller de just på att avsluta sitt fredagsmöte där de delat med sig av vad som är på gång och hur de kan utveckla platsen.

foto: Rob Curran

På dagens agenda står den kommande utställningen på Not Quite som öppnar 1 maj och att prata med hyresvärden möjligheten att dra fiber genom taket eftersom de snart ska expandera med ytterligare en våning. De flesta av de sju medlemmarna är på plats men två av dem deltar på zoom, något som de har vant sig vid under de två år som Studio Växt har varit igång. 

Vi startade under pandemin så det är först nu när restriktionerna släppt som vi aktivt kan börja att hyra ut till fler, säger Laura Blake. Det är också först nu vi kan märka av effekten av att ha en plats som denna. 

Idén till Studio Växt började diskuteras i slutet av 2019. Flera av initiativtagarna kände varandra sedan innan genom HDK Valand och efter examen jobbade många från vardagsrum eller enskilda ateljéer. Behovet av en gemensam arbetsplats visade sig finnas hos fler och ett slumpmässigt samtal med en hyresvärd på den närliggande pizzerian gjorde att de kunde hyra en lokal bara någon månad senare.

Från öppningen av Studio Växt 2021.

Tursamt nog var det inte ett renoveringsobjekt utan en tidigare butikslokal. Så det var inte flera månaders arbete innan vi kunde flytta in, säger Laura Blake. 

Och storleken var överkomlig, tillägger Rob Curran.

Vid inflyttningen la hela gruppen, som nu bildat en ekonomisk förening, in mycket arbetstid tillsammans. Med sin gemensamma kompetens inom hantverk och materialbaserad konst så hade de mycket stöd från varandra. 

Vi byggde många av möblerna själva, berättar Joe Clark, och syftar på de skrivbord, hyllor och arbetsplatser som finns i det yttre rummet.

Till hjälp i starten var också Idépeng, den såddfinansiering som delades ut av Mötesplats Steneby och som Studio Växt var en av mottagarna av våren 2020. Det gjorde att de inte behövde börja från noll utan kunde köpa in några fler möbler, en skrivare och kaffekokare och därmed fylla basbehoven. 

Även om vi hade en gemensam grund så behövde alla göra kompromisser när vi startade, menar Alvaro Aramburu. Vi arbetar med olika praktiker eller material och vi behöver olika resurser för det, men vi behövde också en plats där vi kunde dela på nätverk och gemensamma resurser.

Men starten hade nog inte gått så fort om inte några av oss redan var bekväma med varandra, säger Funny Livdotter. 

foto: Rob Curran

Kommersiella co-working space poppar upp som svampar ut jorden idag, mycket ur  de ändrade vanor som pandemin har gett oss. Men konstnärsdrivna gemensamma arbetsplatser på landsbygd är inte något som finns överallt.

Eftersom vi inte är i en stad så vi har inte lika många val så på det sättet är vi mer bundna till varandra. säger Rob Curran. Vi behöver den här gemensamma grunden att arbeta från. 

Konstnärsdrivna platser i städer är ju inte ovanligt, påpekar Funny Livdotter, men skillnaden är troligtvis att du måste göra så mycket mer för att du betalar en hög hyra för en lägenhet och en hög hyra för en plats att jobba i. Det här skapar fler möjligheter eftersom vi inte har en så hög hyra. 

Om Studio Växt hade legat i Göteborg vore motsvarande plats Avenyn, skrattar Laura Blake, och hänvisar till placeringen mitt i Dals Långed, nära HDK Valand.

De påpekar att det inte finns någon riktig manual för hur det offentliga kan stötta co-working space för kulturskapare. Kommuner jobbar ju med att stödja kulturen i ideella föreningar, men inte ekonomiska föreningar. I en del större städer finns stöd att söka för konststudios, men i mindre landsortskommuner är det ovanligt.

Medlemmarna säger samtidigt att även om Studio Växt har fått en del ekonomiskt stöd i starten så är de en ekonomisk förening som går runt. De behöver den här platsen för att göra sina jobb och därför investerar de sin tid i föreningen. Och även om de nuvarande medlemmarna är den ekonomiska basen så är det nya medlemmar och hyresgäster som kommer att få Studio Växt att växa. 

Foto: Rob Curran

Den senaste tillväxten är möjligheten att ta över lägenheten ovanför sin nuvarande lokal. Därmed fördubblar de antalet arbetsplatser jämfört med idag och kan bjuda in ännu fler till Studio Växt.

Det kommer att bli en textilverkstad, vilket är något som verkligen saknas i området, och Mötesplats Steneby kommer att flytta sina arbetsplatser hit under våren. Vi kommer att få ett konferensrum men även kök, balkong, garage och en trädgård, berättar Laura Blake

Vad betyder ett växande Studio Växt för samhället?

Om detta vore en butik som tidigare, då är det bara ett företag som finns här, men vi är många företag under ett tak, säger Funny Livdotter.
När det är så många företag på en plats så lockar vi också fler företag. Och vi bidrar till att företag kan stanna i Dals Långed, säger Alvaro Aramburu
Jag tycker att vi är väldigt viktiga för samhället, säger Laura Blake. Vi har skapat ett litet spot, och vi finns mitt i samhället.

Om tio år då, vad vill de att den här platsen ska vara då?

Då har vi hela byggnaden.

Vi är en one stop house för allt från skrivbordsskissen till färdiga objekt. 

Det är både arbetsplats men också sociala aktiviteter och barnaktiviteter, en plattform för mindre företag som kanske jobbar inom mat, musik, event. 

Vi planterar olika frön som vi ser växer. Vi känner redan nu av 2 års hårt arbete.

Medlemmarna påpekar att de är en stabil aktör och en resurs i samhället. Dals Långed är ju vida känt för Stenebyskolan och HDK Valand men i och med Studio Växt så finns det större möjligheter för dem som vill vara verksam i samhället efter studierna. Och Studio Växt är här för att stanna. 

Vi gör väl en uppföljningsartikel om 10 år och ser var Studio Växt är då.

Slutligen hälsar Studio Växt att det går mycket bra att komma in och säga hej när någon är på plats eller att bli medlem eller hyra ett skrivbord för kortare eller längre tid. 

7 av 9 medlemmar. Från höger: Joe Clark, Laura Blake, Alvaro Aramburu, Alice Kettle, Biba SJ, Rob Curran och Funny Livdotter


Besök gärna Studio Växt!
På Instagram: @studio_vaxt
Hemsida: www.studiovaxt.se

– – – – – – – – – –

Reportage skrivet av Mia Lindgren. Publicerat 4 maj 2022

Mia Lindgren skriver, föreläser och utbildar om kulturföretagande och kulturekonomi i företaget Brighter business. Fram till sista september jobbar hon även med Artifex som erbjuder hållbart företagsstöd för studenter på Steneby. Hon bor i Åmål och drivs av att en ska kunna vara kulturskapare i hela landet.