Vad gör ni på Artifex?

Vi hoppas att ni inte har missat projektet Artifex som är ett fantastiskt initiativ för kulturföretagare! Vi på Mötesplats Steneby tog oss ett snack med Mia Lindgren som arbetar i projektet baserat i Steneby-miljön.

Vad händer med Artifex just nu?
Just nu håller jag på att boka in vårens föreläsare, gör företagstips till vår Instagramsida och planerar två kurser för studenterna på Steneby. Under våren fortsätter vi med de fantastiskt roliga Inspirationsluncherna varje tisdag kl 12-13 på zoom. Där bjuder vi in personer som lär ut något som en som företagare inom konst och hantverk har nytta av, och som en förhoppningsvis blir inspirerad av. I februari kommer vi att ha säljtema och då kommer tex Ellinor Karlsson från GörDetNU och pratar om hur en kommer igång med att sälja. Ellinor bor i Dals Långed och coachar folk i sälj så det är extra roligt att hon kommer och pratar. Veckan efter får vi lära oss hur en butikschef tänker och hur en själv ska tänka om en vill sälja produkter genom en butik. Sen kommer det att handla om att jobba i kooperativ och hur en kan komma in i offentliga upphandlingar.

”Det ska finnas något som passar alla, från den som vill börja hålla kurser och ta betalt för det till den erfarna hantverkaren som vill ha ett sammanhang att äta lunch med. ”

Sen pratar vi rätt mycket med personer som har idéer som de vill genomföra, eller som har frågor kring företagande. Vi är ju till för konstnärer/hantverkare/konsthantverkare i Västra Götaland med fokus på Steneby, Mariestad och Tibro så här försöker vi att vara lite extra tillgängliga och erbjuda personlig coachning. 

Vad vill Artifex uppnå?
Visionen är ett samhälle där det är lätt och roligt att driva kulturföretag, där kulturarbetare faktiskt kan arbeta med det som de är utbildade inom och där samhället ser värdet av dessa personers kompetenser. Artifex är en bricka i detta och jobbar med individens förmåga att nå det arbetsliv som en önskar. Det är mycket att lära sig när en inte bara behöver bli expert inom ett materialområde utan också ska lära sig att sälja sin kunskap och där finns Artifex som ett stöd och som utbildare. Vi vill också hjälpa till att bygga nätverk eftersom även egna företagare behöver kollegor.

Vad tar Artifex med sig från 2020?
Vi tar med oss att konstnärer och hantverkare på något märkligt sätt överlever. Det går emot all logik eftersom så mycket av inkomsterna försvunnit under en så lång tid, och de statliga coronastöden inte matchade den här gruppens behov. Till en stor del tror jag att det beror på att konstnärer och hantverkare är vana att ha många verksamhetsben att stå på och att jobba i olika format. Att ställa om till digital verksamhet är inte ett så stort steg som i andra branscher. Men det är klart att det kommer att ta lång tid innan kulturvärlden har återhämtat sig och innan kulturskapares bankkonton är någorlunda stabila. En kan ju hoppas att det finns ett sug hos allmänheten nu som kommer kulturskaparnas plånböcker till godo. 

Vad är planen med 2021?
Under 2021 kommer vi att fortsätta med tisdagarnas inspirationsluncher, vi kommer att utbilda studenter i företagande, anordna seminarier och kurser, och försöka ha örat mot marken för vad det finns för behov som vi kan bygga föreläsningar eller kurser kring. En får gärna kontakta mig med idéer och önskemål. 

Vi är också involverade i ett intressant projekt med Kreativa Öland och Transit kulturinkubator i Stockholm. Tillsammans ska vi jobba fram metoder och processer för yrkesverksamma kulturskapare, konstnärer och hantverkare som vill utveckla sin verksamhet. Det behövs både en bättre förståelse hos beslutfattare om konstnärliga företags förutsättningar och mål och en ökad tillgång till stödfunktioner för de som väljer att bli hantverkare eller konstnärer. Projektet pågår till 2023 men vi kommer börja att köra utbildningar redan i sommar. 

Men det roligaste av allt är ju att prata med personer om deras idéer och projekt och stödja dem med kontakter, finansieringsidéer och gör-listor. Det är en lyx att få ta del av idéer som spirar och se det bli verklighet!

Besök Artifex hemsida här