En kväll där vi lär av historien, blickar framåt i klimatförändringens tid och lär om ekoekonomiskt skogsbruk.
Är du skogsägare och nyfiken på att utveckla ditt skogsbruk, trähantverkare intresserad av kvalitetsvirke eller allmänt intresserad av skog och skogsfrågor?
Välkommen till en kväll med föreläsningar och diskussioner om skogsbruket från tre horisonter; dess historia, dess förändring i förhållande till klimatet och hur det kan göras ekoekonomiskt.
Under kvällen kommer ni få träffa föreläsare som berättar historien om hur vi hamnade i det skogsbruk vi har idag, om hur Karlstads stift gör för att anpassa sitt arbete med sina stora skogsarealer för att möta klimatförändringarna. Vi kommer också få höra berättelser om hur man kan förädla sin egen skog och samtidigt gynna ekologi och ekonomi för att få fram kvalitetsmaterial.
Helt enkelt, så fortsätter vi resan vi påbörjat, hela vägen från skog till stol!
Talare:
Skogens och skogsbrukets historia
Hans-Jöran Hildingsson, ordförande Skogshistoriska Sällskapet
Hans-Jöran ger oss dels en ögonblicksbild av Sveriges skogssituation idag men också en återblick längs tidsaxeln från inlandsisens tillbakadragande och hur skogen nyttjades av människan under cirka 500 år fram till idag. Han beskriver hur skogen har påverkats av människans brukande och vilken betydelse skogen har från olika perpektiv.
Framtidens skog och klimatförändringarna – hur tänker vi?
Tina Westlund, Miljösamordnare, Karlstads stift
Skogen kommer att utsättas för ännu mer påfrestningar framöver. Ökade perioder av långvarig torka och häftiga skyfall samt mildare vintrar är exempel på detta.
Hur tänker vi på Karlstad stift om hur vi kan sköta våra skogar för att de ska överleva och växa bra även i framtiden? Vilka trädslag ska vi gynna? Vilka skötselmetoder behöver vi använda? Hur ska vi kunna avverka utan att orsaka för stora markskador?
Frågorna är många fler och svaren är allt som oftast inte självklara.
Kulturhantverkarens ekoekonomiska skogsbruk
Frank Karlsson, Kulturhantverkaren
Frank förädlar sin egen skog sedan 20 år till material i sitt byggnadsvårdsföretag. Franks sätt att bedriva skogsbruk kallar han för Ekoekonomiskt skogsbruk. Det bygger på självföryngring till blandskog med genetiskt viktiga moderträd. Främst gran och tall. Detta gynnar ekologi, ekonomi och försörjer byggnadsvården mm med kvalitativt virke i framtiden.
Ingen föranmälan krävs – varmt välkommen!
Datum: 1 april 2025
Tid: 18-20:30
Plats: Mustadfors Folkets Hus, Enetsvägen 11, Dals Långed
Inträde: fri entré
Vi bjuder på fika!
Vid frågor kontakta Sara Vogel-Rödin på sara@motesplatssteneby.se eller Kerstin Båld kerstin.minnet@telia.com
Arrangör: Skogsdals Naturskyddsförening och Mötesplats Steneby