Cykla Gul   

Idogt arbete, ett digitalt nyckelskåp och viljan att dela med sig.

Allt började med en upptäckt; kvarglömda cyklar i ett bostadsområde i Göteborg. Idén var att reparera dessa cyklar, måla dem enhetligt gula och erbjuda dem för uthyrning i Dals Långed. Sagt och gjort; nu rullar Cykla Gul omkring i Dals Långed och det funkar nästintill gnisselfritt. 

Cykla Gul är ett icke-vinstdrivet initiativ av tre studenter från HDK-Valand vid Steneby. Nikola Matakovic kom med idéen och cyklarna, Yang Yong Kang (aka Dave) stod för det sociala och Rob Curran kan cyklar. Startskottet som gjorde att detta projekt hände var Idépeng – ett lokalt utvecklingsbidrag som finansierades genom Mötesplats Steneby.

Från vänster; Rob Curran, Nikola Matakovic och Yang Yong Kang

Under 2018–2019 reparerade de cyklarna och målade dem i klargul färg. De bjöd in till workshops i cykelreparation och service och när cyklarna var klara provade de uthyrning i olika former. Det resulterade dock i att trion fick agera som jour för att ta emot och lämna ut cyklar, och dessutom var det många cyklar som inte hittade hem. Rob körde runt i Dals Långed, muttrandes plockade han upp cyklar och kände att det inte var hållbart i längden.

By actually doing, and failing, through the iterative process you learn how it can work in this context relating to the schools and rural environment, traffic and tourism – how it all comes together. Rob

Rob Curran fixar med en cykel utanför Långeds Mekaniska. Foto: Khaled Yazeji


Vid den här tidpunkten tog de alla examen som ledde till att Nikola och Dave flyttade från Dals Långed, men Rob stannade däremot kvar. Det fanns mycket för honom att göra här i området – både som kreativt företag och konstnär, men också kärleken och det stora fritidsintresset cyklar drog. Han är engagerad i att starta upp co-working-platsen Studio Växt, medlem i Not Quite och får titt som tätt förfrågningar om cykelreparationer. Rob har en bakgrund som mekanikingenjör och har arbetat i flera år som cykelmekaniker i Toronto, Kanada.

Fyrbodals Kommunalförbund startade upp ett projekt vid namn Tur och Retur under 2019-2020, som handlade om att hitta alternativa lösningar för mobilitet på landsbygden. De blev nyfikna på Cykla Gul och började samarbeta med Rob kring hur Cykla Gul kunde fungera bättre i sin uthyrning och hur en tillgängliggör cyklarna för användning. Tillsammans kunde de peppa de två projekten framåt. Dessutom såg Fyrbodals Kommunalförbund värdet i att tillgängliggöra kunskapen och erfarenheterna som uppkommer i ett projekt likt detta. 

Det fanns en lösning
Som tidigare nämnt var administrationen kring uthyrningen ett problem. Men efter visst efterforskande hittades det en ny digital uthyrningsmodell. I bokningsappen GoRide, kopplad till ett digitalt styrt nyckelskåp, krävs det bara att bli ”okejad” för att bli medlem, sen kan du hämta och lämna cykel – när du vill och hur ofta du vill.

Det finns mycket potential i just den här formen av nyckelskåp som från början kom till för urban privatägd bilpool och BnB. Genom skåpet finns möjligheten  att utöka till utlåning av praktiskt taget allt möjligt: verktyg, bil, maskiner, fritidsutrustning osv. Nyckelskåpet med appen GoRide är en perfekt lösning. 

Foto Rob Curran

Projektet växer och är större än sig självt och vi ser fram emot hur det kan utvecklas. Det kanske inte är Robs avsikt att bli Dals Långeds allmänna uthyrning för allt tänkbart. Men Cykla Gul bär med sig mycket intressanta aspekter att tillämpa i andra projekt. Syftet är att skapa förutsättningar för andra att ta sig ut i området och naturen. Dessutom introducerar projektet delningsekonomi och tankar kring ägande eller rättare sagt samägande.

We got our education here in Dals Långed and now we are giving something back. I’m not from here. As an outside person I just think it is really nice – I’m not selling anything – I’m just giving something that can be used and help people enjoy this place more. Rob

Cykla Gul är en färgklick som med sentimental blick påminner om gamla postens gula bilar. Reaktionen blir den samma, att när du ser den gula färgen vill du utbrista i verbal reaktion och peka; Cykla Gul!

2021-05-11


Vill ni veta mer om Cykla Gul kan ni besöka Långed Life´s hemsida här!
Kunskapen som Fyrbodals Kommunalförbund samlat ihop kan du hitta här!

 

Cyklarna och uthyrningen finns utanför Studio Växt,
på Hemslöjdsvägen 2, mittemellan Stenebyskolan och Mustadfors Folkets Hus i Dals Långed.

Cykla Gul fick hjälp av och stöd från:

● Mötesplats Steneby, Dals Långeds utvecklingsråd, Studio Växt,
GoRide och Fyrbodals Kommunalförbund ●