Hej (igen) Marc!

Nu är Open Wood igång igen (du har väl inte missat den nyheten?!), och vi välkomnar Marc Hoogendijk tillbaka, denna gången som verksamhetsledare för Open Wood! Vi passar på att ställa några frågor till Marc för att höra hans tankar kring Open Wood och vad han har hittat på det sistone.

Välkommen tillbaka, vad har du hittat på sen projektet slutade i oktober 2023?
Tack så mycket! Under pausen från Open Wood har jag kunnat fokusera mer på min egen designverksamhet. Bland annat har jag deltagit i projektet DES&DO där formgivare matchas med tillverkare i regionen. Där ritade vi en bänk anpassad till hur folk faktiskt använder bänkar i offentlig miljö, för lika ofta som en sitter på sitsen, sitter folk på ryggstödet eller halvstår mot baksidan av bänken. Resultatet blev en udda fågel som jag ändå tycker har en självklarhet i sin form. Jag har också arbetat med hur restmaterial från husproduktion kan lämpa sig för tillverkning av möbler tillsammans med Sara Szyber. Väldigt stimulerande projekt båda två!

Vad kommer du börja sätta tänderna i, nu när du kommer igång igen?
En av dom första konkreta sakerna som händer på Open Wood är att bygga fler möbler till Tekniska Museet i Stockholm i kvistrik björk. I höstas invigde museet sin utbyggnad Wisdome där första omgången möbler står och museet är så nöjda att dom ville ha fler! Open wood samordnar och står för verkstan för att vi vill lyfta fram vikten av, och skönheten i att använda svenskt lövträ och kanske framförallt större del av stocken vid tillverkning av möbler.
I ett lite större perspektiv gäller det sen att bygga vidare på grunden vi la under verksamhetens första år. Med ett ännu tätare samarbete med Mötesplats Steneby ska vi utforma Open Wood till att bli en långsiktig och stark verksamhet som verkar både lokalt i Dals Långed, med alla fantastiska människor här, såväl som nationellt med att hjälpa möbel- och inredningsbranschen att ställa om till hållbar produktion och konsumtion snabbare.

Vad tar du med dig från första delen av Open Wood som var 2022-2023?
Framförallt alla människor jag mött och den enorma pepp och positiva respons vi fått för vårt arbete på Open Wood. Att hållbar omställning inte är raketforskning utan att det gäller att börja med det man har och ta små steg i rätt riktning. Hur mycket det ger när vi får människor från olika delar av branschen att träffas och lära sig av varandra, både dom som kommit längre än en själv i sitt eget ”fack” men också hur givande det är att få prata förutsättningslöst mellan leverantörer, producenter, designers, inredningsarkitekter och slutkonsumenter. …och vikten av att mixa teori och praktiskt lärande, det har vi ju arbetat utifrån från första början och det är väldigt roligt att se hur bra det funkat! Jag kan fortsätta länge, du får stoppa mig..

Vad vill du se ska komma hända under 2024 med platsen och verksamheten?
Ännu mera liv och skapande på Långedsverken, fler samverkansprojekt lokalt och med branschen i stort. Ännu mera praktiskt lärande och utforskande arbete för att nå en cirkulär ekonomi snabbare.

Välkommen (tillbaka) Marc!

Marc Open Wood, nyhet