Idépeng – INTERFLICKTION

Innan för det gulddraperiet finns det en rosa värld – helt tillägnat flickkultur. Sommaren 2017 har bestått av att handarbeta och mötas i ett rosa myller ihop tack vare projektet INTERFLICKTION. 9 september visade de upp sin händelserika sommar i en av Not Quites lokaler.

Emelie Rygfelt Wilander är en tidigare student på HDK vid Steneby där hon har pluggat kandidatutbildningen Textil – Kläder – Formgivning och Masterutbildningen Applied Arts and Design. Hon arbetar mycket med mötesplatser på olika sätt och detta är en av dem. Att kunna mötas i sina olikheter i en gemensam anda. Det kan vara kring ett material, ett tema, ett samtal eller ett handarbete. Allt för att skapa en grogrund för personlig utveckling. I sitt egna konstnärskap hanterar hon minnen från sin egen barndom som mynnar ut i installationer. Rosa är en färg som hon arbetar genomgående i, och på så vis en naturlig relation ihop med flickkultur som just denna Idépeng handlar om. Bejaka flickan och hennes inre värld. Konstnärer, författare, forskare och aktivister har mötts under sommaren för att förkovra sig tillsammans i workshops, seminarium och samtal.

Tillsammans med projektbidrag från Konstrådet och Idépeng från Mötesplats Steneby fick de ihop pengar för att finansiera projektet. Det har varit många involverade i projektet på olika sätt, så för rättvisans skull att inte utesluta någon rekommenderar jag att besöka deras wordpress.

Allting började med att Emelie Rygfelt Wilander har en dröm om att skapa sitt egen Artist in Residence. Efter ha pratat med sin vän Malin Eriksson (barnboksförfattare som främst skrivet hästböcker) som delade samma dröm bestämde de sig för att skapa denna möjlighet tillsammans. Deras tydliga gemensamma nämnare var Flickskap, och genom det skapades INTERFLICKTION. En plats att undersöka vad det är att vara flicka, vad det innebär, förutsättningar och motgångar. I ett hus i Tösse blev mötesplatsen för utforskning som starkt gick i toner av rosa.

Resultatet är sekundär mot samtalet och mötet. Att skapa och samtala samtidigt, säger Emelie Rygfelt Wilander, ger utrymme för ett annorlunda samtal. Vad som har skapats är nya kontakter och nya samarbeten. Men viktigast är det stärkta känslan som en fått i sitt egna skapande. Jag får finnas.

Att ge sig hän detta projekt har bara gett Emelie Rygfelt Wilander en starkare magkänsla. Hon vill starta ett eget Artist in Residence. Det ska hända, det är bara en tidfråga! Det är något speciellt med AiR, att bo och arbeta under samma tak. Andas samma luft, äta samma mat. De är intensivt på ett speciellt sätt. En kommer långt på så kort tid.

https://interflicktion2017.wordpress.com/
Hashtag: #interflicktion2017

Utställningen är öppen denna veckan vecka 37 onsdag-fredag 11-17 och lördag 11-14 i Fönsterverkstan på Bruket i Fengersfors,