Keramikkiosken

Lera, experiment och kreativitet

En plats som tidigare varit kiosk, blir nu åter kiosk men denna gång – med lera. Keramikkiosken, belägen i Dals Långed, var från början ett initiativ av konststudenter som värdesatte en plats full av lekfullhet, nyfikenhet och experimenterande. I den andan har det också fortsatt när keramikverkstaden nu funkar som samhällets materiella andningshål. Och vi är nyfikna på vad de hittar på! 

Två av de drivande i den ekonomiska föreningen Keramikkiosken är AlmaQlara Markbo och Isak Krantz. Båda har avslutat sina studier på orten men känner en stark dragningskraft till platsen Dals Långed.

Det är så speciellt här att saker och ting händer så snabbt. Folk får idéer, folk får hjälp i att förverkliga idéer. Jag har aldrig varit med om ett ställe där det händer så mycket – så snabbt! Man kan ju önska att det var så på många fler platser. Och då är det kul att kunna vara med och bidra till en till grej, som en känner väldigt mycket för. AlmaQlara

Keramikkiosken är ett initiativ av ett gäng konststudenter i Dals Långed, som i januari 2020 fick stöd i form av Idépeng från Mötesplats Steneby. Tillsammans ville de skapa en keramikverkstad på hörnet av Mustadfors folkets hus. Här premieras lekfullheten i ett material som inte finns representerat hos de två utbildningsanordnarna i Stenebymiljön (Stenebyskolan och HDK-Valand Steneby). Det gör materialet mer tillgängligt på ett sätt eftersom de inte associerar lera till utbildningsprestation.

De bygger upp verkstaden och föreningen tillsammans och försöker undersöka vad de ska vara för plats. Redan nu har de fullt. De har en väntelista med potentiella medlemmar som vill vara med. Men viktigast för dem är att Keramikkiosken drivs så medlemmarna trivs och kiosken är hållbar att driva. Skynda långsamt, genom att prova sig fram, är deras devis. Dessutom ska platsen drivas utifrån medlemmarnas behov och intresse. De vill att platsen ska vara mer än bara till för sina medlemmar. Kanske en öppen verkstad för alla, en kul plats att hänga på och försäljningsyta?

Jag har sett framför mig det här; köp en kopp kaffe – behåll koppen. Isak

Redan nu har de lite växtvärk. De behöver lite mer yta, de drömmer om mer utrustning och social tillgänglighet. När vi frågade vad de längtade efter så svarade de entusiastiskt;

Isak: Puggmill..
Jeff: Lagringssystem, spraybås och större lokal
AlmaQlara: Jag ser ju fram emot en butiksmöjlighet. Och den här öppna dörren. Utveckla platsen utanför under sommartid.

En personlig renässans
En av medlemmarna som hyr in sig i Keramikkiosken är Jeff Kaller. Han är en etablerad och intressant keramiker som betonar värdet i att lita på ens kapacitet och processen i skapandet, att det kommer leda fram till något spännande. Han ställde ut över hela världen och reste runt på residencies, och på ett av dem träffade han sin svenska kärlek, Tina.

One afternoon Tina came to my office and said; you know I found a job in Sweden. But it’s your job, it’s not mine. Jeff

Jobbet som Tina hittade var rektorstjänsten på Stenebyskolan 2008. Han fick tjänsten och Dals Långed blev deras nya, permanenta hem. Han blev förälskad Dalsland och i utbildningarna som fokuserar på materialet och görandet. Nu sen 2019, arbetar han som programansvarig för masterprogrammet på HDK-Valand Steneby.

Det tidigare arbetet har på många sätt stått i vägen för skapandet, och som han själv uttrycker det får han lära känna leran och hantverket på nytt, för 13 år senare har även kroppen förändrats och måste läras om. Förutsättningarna är annorlunda och det blir ett undersökande på nytt.

Nu blir det samarbeten på nya villkor, helt utanför akademins hierarkiska ordning. På Keramikkiosken är han inte lärare, utan en medlem med mycket erfarenhet i materialet. Han uttrycker att hans roll på platsen är i form av en “maker” och att han möjligen kan vara en teknisk rådgivare.

You know sometimes I catch myself being a teacher. And saying, “now the teacher in me is speaking”. But you know – here I’m working side by side with students and some of them are my students. Jeff

Om du är i Dals Långed så kanske du har sett hans röda vespa stå utanför Keramikkiosken. För honom personligen är Keramikkiosken strategiskt placerad mellan hans jobb och hem, och det är lätt för honom att titta förbi en stund. Och det är något magiskt med att se Jeff kliva ut ur Keramikkiosken – med ett stort leende på läpparna.

For now, I will keep making. [..] As an artist you need to have faith. That thing is going to work out. And if you work – it will lead to something. Jeff

. . . . . . . . . . 

I våra mål om att uppnå professionell peak kanske vi missar värdet med att också ha prestationsfria platser. Där målet inte är produkt, innovation eller arbete – utan frihet att leka, undersöka och experimentera. Kravlöst och nyfiket. Keramikkiosken sätter fingret på någonting otroligt viktigt som vårt samhälle förmodligen skulle må mycket bra av. Fria ytor att vara kreativ på. För alla. Eller som Isak uttrycker det; lite som att gå till gymmet. Och kanske det är platser som dessa som skapar det goda livet i Dalsland, för alla invånare?

Följ Keramikkiosken på Instagram eller besök deras hemsida här 

26-10-2021