11/11 Halmens Hemligheter

Halmens Hemligheter – Innovation, hantverk och tradition

Kom och inspireras under denna halmiga dag fylld av workshops, utställningar, samtal och presentationer samt fika och scenkonst. Med stadig grund i halmslöjdens betydelse för bygden tar vi del av halmmaterialets möjligheter under en heldag med fokus på just halm. Med en trygg förankring i historien ser vi in i framtiden med halm som en naturlig del av vardagen.

Hur deltar du? 
Till Halmens hemligheter är alla välkomna att droppa in närsomhelst under dagen, stanna en kort stund eller förkovra sig i halmens många möjligheter och hemligheter hela dagen. 

PROGRAM:

Programmet som pdf hittar du här!

Servering
I caféet kan du köpa matiga våfflor alt. våfflor med sylt samt kaffe med klengås (riktig sanost!). Gluten och mjölkfria alternativ finns. 

Halmslöjdsförsäljning hela dagen. 

Utställning; Halmens Möjligheter
Halmen har en lång tradition i Dalsland men vad kan den lära oss om framtiden? I oktober 2023 bjöds det in till en workshop för personer med olika materialbaserade bakgrunder att delta i en utvecklingsworkshop med syfte att lära känna halmen, och se vad som händer när handen möter nya material och tekniker. Vad dagen resulterade i visas här. 

Halmworkshop för liten som stor.
kl 12-16, Halmslöjdare Christina Johansson och Maria Ljungberg
Halmslöjd för vana och ovana slöjdare. Tillsammans gör vi girlanger och oroar i halm. Testa, utveckla och inspireras av ett historiskt material som har framtiden för sig.

Utställning; Att gripa ett halmstrå.
Delar av Halmens hus vandringsutställning ”Att gripa ett halmstrå” visas. Med halm som utgångspunkt visar utställningen såväl klassiska bruksföremål som konstnärliga verk där tradition och historia samspelar med nutida uttryck och formspråk.

Speakers corner

13:00 Odla din hatt Sofia Hartman-Prim,Föreningen Halmens hus och Jonatan Malm, Hemslöjdskonsulenterna VGR  samtalar om distans- och slöjdprojektet Odla din hatt. Inom projektet odlar deltagarna svedjeråg tillsammans, men var för sig, med målet att förvalta och skydda ett immateriellt kulturarv samt att arbeta för hållbar produktion och konsumtion. 

13.45 Svedjerågens odlingsmässiga fördelar Anders Lunneryd
Spannmålsbonden Anders Lunneryd berättar om svedjerågen ur ett odlarperspektiv, med början hos de skogsfinska svedjebönderna och vidare till dagens klimatutmaningar där växtens egenskaper kan vara mer aktuella än någonsin. 

14.30 Halmens mystik, Sofia Hartman-Prim Föreningen Halmens hus
Från egyptiska fruktbarhetssymboler till svenska andeväsen; fascinationen kring halmens betydelse har funnits med länge. Hör om blandningen av vidskepelse, övertro och folktro som berör den magiska halmen.

15.00 Halmens Möjligheter, Mie Felth, Mötesplats Steneby
Halmen har en lång tradition i Dalsland men vad kan den lära oss om framtiden? I oktober 2023 bjöds det in till en workshop för personer med olika materialbaserade bakgrunder att delta i en utvecklingsworkshop med syfte att lära känna halmen, och se vad som händer när handen möter nya material och tekniker, kan det uppstå nya produkter och uttryck?


Pianomusik med Roger Karlsson
12.00-12.30

16.00 Föreställning Svedjeråg
Urpremiär för föreställningen Svedjeråg, som skrivits och framförs av folkmusikgruppen Arvejol. I Arvejol medverkar Amanda Björnerås, Rebecca Proba och Caroline Malmberg, musiker med rötterna i bygden. Caroline Malmberg är nybliven riksspelman på Dalslandslåtar. 

Svedjeråg berättar i ord och ton historien om hur konsten att fläta halm och tillverka hattar tog fart i Ärtemark under 1800-talet och hur det utvecklades till att bli en småskalig industri som sysselsatte stora delar av socknen. Med uppkomsten av Stenebyskolan togs hantverket vidare till att bli en avancerad konstform med en fascinerande produktion av både konst och bruksföremål gjorda av råghalm. Några kvinnliga pionjärer som utvecklade halmslöjden får en närmare presentation.


ALLMÄN INFORMATION: 

Tid: 12-17
Datum: 11 november 2023
Plats: Mustadfors Folkets hus, Enetsvägen 11, 666 95 Dals Långed

Mustadfors Folkets Hus är tillgänglighetsanpassat (ingång från baksidan) samt har tillgänglighetsanpassad toalett. 

Transport: Buss 740 från Bengtsfors 11.37, 13.37
Parkering: Liten parkering finns mellan MFH och Studio Växt, parkering söder om MFH samt vid Coop

Kontakt:
Halmens Hus info@halmenshus.com
Telefon 0531-52 80 21/23

Halmens Hemligheter görs i samverkan mellan:
Mötesplats Steneby, Halmens Hus, Bengtsfors kommun, Dals Långeds Utvecklingsråd, Mustadfors Folkets Hus, Sensus Studieförbund och Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.