Ekonomi+konst par – Emelie Rygfelt Wilander & Jan Sedenka

Vi har rekryterat konstnärer och ekonomer som nu har blivit fem par; bestående av konstnär och ekonom. Under projektets gång ska de samarbeta kring temat, arbetet kommer mynna ut i en utställning på Not Quite sommaren 2022. Vi följer dem under projektets gång, och kommer även bjuda in till evenemang och föreläsningar under våren (2022). Med det sagt; vill vi nu presentera vårt femte par i projektet Ekonomin, Samhället och Konsten!

Emelie Rygfelt Wilander
Mitt konstnärskap är en superhjältinna som flyger runt i cirklar och vill, vill, vill! Som ett litet barn gillar hon allt i rosa och glitter. Hennes favorit intresse är att samla på sig textila material och berättelser och hon önskar att alla ska få flyga fritt en dag.

Vad tänker du på när du hör orden ekonomi och konst?
När jag hör orden ekonomi och konst tänker jag initialt kan jag inte bara få göra? Sen växer det lilla lilla fröt… Tänk om en kan göra revolt inom systemet? 

Vad är du mest nyfiken på och vad hoppas du lära dig av processen?
Jag är mest nyfiken på att lära sig mer om ekonomi. Detta som styr hela vårt samhälle och som jag kan så lite om. Det ska bli spännande att arbeta tillsammans med en ekonom och se var vi finner vår gemensamma grund att skapa något ihop.

Vilka perspektiv tar du med dig in i processen? 
Jag tar på mig mina rosaglittriga-antikapitalistiskta-queerglasögon och flyger upp och ner in i processen.

⋅ ⋅ ⋅ ⋅ ⋅ ⋅ ⋅ ⋅ ⋅ ⋅ ⋅ ⋅ ⋅ ⋅ ⋅ ⋅

Jan Sedenka
Man, svensk, europé, tvilling, ekonom, germanist och pedagog. Dalsländsk öbo som jobbat med allt från handelsutveckling till åldersanpassade bostäder. Frihetsälskande sjö- och naturmänniska som brinner för ekonomiska kalkyler och siffror men även för livets mjukare inre värden. 

Vad tänker du på när du hör orden ekonomi och konst?
Ekonomi är rationellt och logiskt – konst är orationellt och ologiskt – men utan båda delar blir världen inte fullkomlig. En byggnad utan konst är måhända rationell, men inte fullständig; och konst har svårt att existera utan ekonomiska förutsättningar.

Vad är du mest nyfiken på och vad hoppas du lära dig av processen?
Den energi som mänskliga möten kan skapa är en av mina starkaste drivkrafter; kanske tillsammans med min strävan efter att söka förståelse. Förmodligen är det dessa egenskaper som gjorde att jag vände tillbaka till akademin efter att sökt lyckan i det privata näringslivet. Det är min förhoppning att förutom att få träffa nya spännande människor få en större förståelse för konstens naturliga roll i dagens samhälle och en djupare förståelse för konstens perspektiv på dagens samhälle.

Vilka perspektiv tar du med dig in i processen? 
Jag kan som jag tidigare nämnt endast utgå från mina snäva ekonomiskt skolade och formade perspektiv, men hoppas kunna bredda dessa och utvecklas som människa samtidigt som jag hoppas kunna bidra till en ökad förståelse för ekonomens rationella roll och perspektiv under vår gemensamma projektresa.

< Läs om Erik och Victoria här
Läs om Ben och Rand här >