Kreativa möten mellan olika perspektiv och kunskaper möjliggör en grön och hållbar framtid. Ett exempel är mötet mellan förpackningstillverkaren VPK Packaging och formgivaren Robert Curran som resulterade i ett samarbete där restmaterial som skulle bränts upp istället blev designlampor.
Dagens reportage involverar VPK Packaging, en förpackningstillverkare baserad i Bäckefors, med Anders Isaksson Country Manager Sverige, frilansande designer Robert Curran, och Marc Hoogendjik, verksamhetsledare på Open Wood (som vi redan har träffat i det andra reportaget).
Det var under en innovationssprint som de tre aktörerna träffades och fick möjlighet att förlänga livscykeln för restmaterial från VPK Packagings produktion genom design och formgivning. Tillsammans med företaget VPK Packaging, leverantör av förpackningar i wellpapp, utforskade gruppen olika sätt att omvandla spillmaterialet till nya produkter. Resultatet? Ett antal lampor, tillverkade av pappershylsor som annars skulle ha bränts upp för att producera energi.
Robert Curran, en alumn från HDK-Valand Campus Steneby, är en av de professionella designers som har deltagit i satsningen RiK Symbios. I vårt samtal uppmärksammar han hur material som vanligtvis betraktas som spill faktiskt har en imponerande styrka och potential för olika former och funktioner. ”Perspektivet på ett material kan variera beroende på vem som betraktar det,” säger Robert Curran. ”Vad som en gång var spill kan faktiskt ha ett betydande värde om man bara tänker utanför ramarna. Innovationssprinten var en möjlighet för deltagarna att kombinera sina olika kompetenser och skapa något nytt och meningsfullt.”
Marc Hoogendjik från Open Wood ser satsningen som en möjlighet att skapa långsiktiga samarbeten. Genom att etablera ett lokalt nätverk av företag och organisationer kan man fortsätta att arbeta tillsammans även efter att projektet avslutats. Framtiden för satsningen RiK Symbios ser lovande ut. Planerna inkluderar att fortsätta utforska möjligheterna med olika material och kanske även skala upp produktionen. För alla involverade är det viktigt att vara en del av en cirkulär process där inget material eller resurs går förlorat.
Betydelsen av den här samverkan inom det lokala ekosystemet kan inte överskattas. Genom att använda lokala material och resurser kan företag och samhälle tillsammans arbeta mot hållbara lösningar. Inom den kontexten fungerar RiK Symbios som en central knutpunkt för detta samarbete där studenter och yrkesverksamma kan mötas och utbyta idéer kontinuerligt.
Avslutningsvis kan vi konstatera att RiK Symbios är ett inspirerande exempel på hur samarbete och innovation kan leda till hållbara lösningar som bidrar till både ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Och inte minst visar projektet hur konst och design kan spela en central roll i att främja kreativitet och cirkularitet.
Information om RiK Symbios Bengtsfors:
RiK Symbios Bengtsfors är en satsning som drivs av Bengtsfors kommun, Mötesplats Steneby och det lokala näringslivet tillsammans med Fyrbodals kommunalförbund och Chalmers Industriteknik och samarbetspartners som bland annat Open Wood och HDK-Valand Campus Steneby. Projektet finansieras av forskningsrådet FORMAS.
Det här reportaget är det sista i en serie om tre, där vi beskriver intressanta och konkreta exempel på symbios mellan olika aktörer inom produktionssektorn, design och konstnärligt skapande. Gemensamt för alla dessa fall är inte bara ett intresse för hållbarhet, utan också en önskan att lyfta fram områdets befintliga förmågor och potential för en mer hållbar framtid.
Idag har vi träffat:
Anders Isaksson, Country Manager Sverige VPK Packaging
Robert Curran, frilansande designer
Marc Hoogendjik, verksamhetsledare Open Wood
Text av Silvia Colombo
Foto: Funny Livdotter
Läs del 1 – Pallar och emballage från träspill?
Läs del 2 – Ljudabsorberande skärmväggar