Sagan om Steneby i Nya Magasinet

Utställning

20 maj – 24 sep

Nya Magasinet, Steneby

Öppet dagligen 13-17

Välkommen till en utställning om en hantverksskolas födelse och utveckling. Välkommen till Sagan om Steneby.

Jonatan Malm och Olivia de Jong har arbetat fram materialet på uppdrag av Mötesplats Steneby. Det är nu andra året vi visar utställningen. Såhär beskriver Jonatan och Olivia sitt arbete:
”Vi har arbetat med allt i från bandsåg och täljkniv till redigeringsprogram för ljud, film och text, vi har bläddrat bland tusentals bilder och texter och pratat med många av dem som följt stenebyverksamheten på nära håll.  Utställningen kan ses som en arkivlåda med osorterade bilder, texter, figurer, filmsnuttar och ljudklipp. Besökaren kan gå runt och lägga sitt eget pussel, där bitarna är med och formar Sagan om Steneby. ”

Kollage med Borglund i förgrunden ur Stenebyskolans arkiv.

Ur utställningstexten:
Dals Långed/ Mustadfors, 1920-tal. Bruksorten känner av den deppiga konjunkturen. Många invånare får sparken från hästskosömfabriken. Många super. Det är kärvt. Då passar magister Borglund och hans polare på att lansera slöjden. Färgglada leksaksfigurer som kan sprattla. Stjärnor och änglar i råghalm. Giraffer som sträcker halsen för att nå trädtopparna och se bortom horisonten. Hantverk och en vacker livsmiljö som väg till ett bättre liv. Egen verkstad som metod till ny försörjning. Stickning och svarvning som omskolning för de invalida. I enlighet med andra samtida föregångare var vissheten stor om den skillnad en moderniserad slöjdundervisning skulle ha för den växande ungdomen, och ett omsorgsfullt utformat hem för hela befolkningen. Det finns något naivt över idén med att frälsa en bruksort genom trägiraffer och halmfåglar. Men faktum är att det tycks ha fungerat.

Bilder ur Stenebyskolans arkiv.