Lite skrämmande och främmande

Olof Marsja, en av höstens två Artist in Residence, är på plats och funderar på skala och material.

Olof Marsja är från Norrbotten och hans väg hit har enligt honom varit lite krokig.

Olof började sin utbildning på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk där han fick pröva sitt intresse för hantverket. Sen följde Objekt Smyckekonst på Stenebyskolan och Ädellab på Konstfack i Stockholm. Under Konstfackstiden gjorde Olof en utbytestid på Bildkonstakademien i Helsingfors. Under denna resa har Olof funderat på hantverksbegreppet. Ibland har begreppet känts otillräckligt.

Under sin vistelse på Steneby är ambitionen att göra så mycket som möjligt. Olof vill gå upp i storlek i sina skulpturer av kroppar, det är något skrämmande och främmande med större skala. Och att kanske utforska det figurativa, att blanda olika material och ideal (-bilder). Olof ser det som att han bjuder in figurerna han skapar från en annan verklighet till vår verklighet. Kanske är dom delar av honom själv.

”De objekt jag arbetat med i examensarbetet blev till en grupp skulpturer som mer eller mindre liknar människokroppen. Det blev armar, ben, fötter, ansikten, masker och halva kroppar. Gjorda i trä, glas, silikon, gips, aluminium, cibatool med mera. Det material som tagit mest utrymme har ändå varit trä.

De skulpturer jag arbetat med under det gångna året har relaterat någorlunda skalenligt till min egen kropp. Under residenset vill jag dock undersöka vad som händer när jag skalar upp det. Främst därför att jag intresserar mig för det hotfulla som de mer monumentala skulpturerna bär på men även för att verkstäderna och materialen på Steneby möjliggör det.

Det hotfulla var något jag själv upplevde tidigare i år när jag besökte Gustav Vigelandsmuseet i Oslo. Det var en skrämmande upplevelse som lämnade mig starkt berörd och illa till mods. Där blev det tydligt för mig hur sådana monumentala människofigurer representerar makt och ideologi. Och hur man själv krymper i deras närvaro.”

Nu bor och arbetar Olof i Stockholm men är eventuellt på väg, kanske till Oslo. Resultatet av AIR-vistelsen kommer att presenteras i en utställning i Steneby konsthall senare i år.