Det är något speciellt med Dals Långed

Denna tredelade reportageserie fokuserar på tre orter i Dalsland som har något litet extra. Något speciellt som gör att du som besökare nästan kan höra hur det växer under ytan. Det gör något med en ort när en stor del av invånarna är konstnärer och andra kreativa. Nyfiket pratar vi med några aktiva på orterna för att se vad det är som gjort just deras plats så unik. Låt oss nu besöka Dals Långed!

När jag börjar kika närmare på Dals Långed är det med en varm känsla i bröstet. För tio år sen bodde jag där själv, som student på Stenebyskolan. Det är en av få platser som för mig varit riktigt hemma. Det var där jag blev kär i Dalsland med sina djupa skogar, vackra sjöar, trygga lugn och myllrande, inspirerande liv. Nu tittar jag tillbaka som en utomstående, boende på en annan liten dalsländsk ort. Som student i Dals Långed spenderades mycket av tiden i skolans lokaler. Det var en ljuvlig tid, men nu är jag nyfiken på det som finns utanför de väggarna.

Mötesplatser och ideella krafter
Det har hänt mycket sedan jag var bofast i Dals Långed. När jag flyttade vidare var Kafé Schuckert precis i uppstarten (2012). Syftet med fiket är att skapa ett gemensamt vardagsrum; ett ställe där studenter och lokalbor kan mötas. Annastina Andersson, ordförande i Dals Långed Kaféförening, tycker att visionen har uppnåtts och att det blivit en plats där man kan träffa människor man inte annars skulle mött.

Barbro Erlandsson Bratt, numera pensionär men med över 18 år som anställd på Stenebyskolan bakom sig, håller med och berättar att Kafé Schuckert har axlat den rollen väl. De har även fått sällskap av en bastu.

Idén om en bastu kom från en studentgrupp, som dessvärre inte hann genomföra sitt projekt innan de slutade på skolan. 2018 blev drömmen till slut verklighet, Luka Jelusic, lärare på HDK-Valand campus Stenebys utbildning Möbeldesign och Daniel Winterbottom, professor i landskapsarkitektur vid Washington University, Seattle, tillsammans med en rad studenter, genomförde en interaktiv designprocess för att sedan färdigställa bastun på åtta veckor. Det var ett ideellt projekt som lett till många givande möten.

Ebba Johansson är konstnärligt verksam, lärare på Stenebyskolan, aktiv i föreningslivet och boende på orten sedan början av 00-talet. Hon berättar upprymd om bastun:

– Där möter man folk man aldrig skulle träffat annars. I vardagen träffar man ju de man brukar träffa, man cyklar sin vanliga väg. Men så tar man en tur till bastun och oj – där var en ny människa!

Hon beskriver bastun som en fantastisk förändring. Det märks att Dals Långeds-borna tycker det är viktigt att mötas – face to face, att dela samtalen och det kreativa, att samarbeta och få saker gjort. Ebba säger:


Ebba fortsätter: – Jag har bott i stan, där blir man blir servad och bortskämd och kan välja och vraka – och då blir det så där att man gör ingenting istället, går inte på något, för det kan man göra imorgon, eller i övermorgon. Men ska det ske något här, så får man göra det själv.

Barbro Erlandsson Bratt, som också bott i Dals Långed i över 40 år, instämmer:
– Om det inte går via kommunen, så hittar vi andra sätt. Vi ser till att det händer och tar ansvar för det.

Föreningsliv och sammanhållning
Morgan Ernstsson, född och uppvuxen i Dals Långed, är aktiv i flera föreningar på orten. Bland annat är han ordförande i Musikföreningen Decibel och satt i Dals Långeds Utvecklingsråd, där även Barbro är med, från starten tills för fyra år sedan:

Dals Långeds Utvecklingsråd startade 2001. Tanken var att göra Dals Långed till en ännu bättre plats att bo på och mer attraktiv att besöka. Utvecklingsrådet är en ideell förening och ambitionen är att ta vara på samhällets intressen och att vara en samtalspartner till Bengtsfors kommun. Bastun och en ställplats för husvagnar, byggda helt med ideella krafter, är två av Utvecklingsrådets projekt som blivit riktigt lyckade och som dessutom drar in pengar. Majoriteten av dessa kronor går sedan vidare till nya initiativ. I fjol delade föreningen ut hela åttio tusen till olika projekt. Så den som har en idé att förverkliga får gärna ansöka om ekonomiskt stöd från Dals Långeds Utvecklingsråd.

Plats för kreativitet
Alice Hultdin, frilansande designer och socialantropolog, har bott i Dals Långed från och till sedan 2015, men har nu i vintras flyttat hit permanent med sin partner och en kommande bebis i magen. Jag ber henne att beskriva Dals Långed:

– Jag tycker det är en spännande liten ort som är väldigt levande, på så vis att det finns ett stort lokalt engagemang och driv här. Det är många som arbetar för att utveckla Dals Långed. Och det bara bubblar.

Alice berättar om det starka föreningsliv och de många initiativ, där människor på olika sätt lagt ned energi för att bidra till den här platsen. Hon nämner Mötesplats Steneby, Långeds Garderob, Keramikkiosken, Kafé Schuckert och Dals Långeds allmänna bastu. Själv arbetar hon (bland annat) på Studio Växt – en ekonomisk förening som bildades 2020 och är ett coworking space. Alltså en kreativ delad arbetsplats som erbjuder arbetsplatser, workshops och faciliteter. De har många olika tillgångar, som verkstäder, maskiner, printmöjligheter, konferensrum med mera. En tanke är att det, efter avslutade studier vid Stenebyskolan, ska finnas möjlighet att bli en del av Studio Växt och få en motsvarighet till det som studenterna har på skolan. Studio Växt vill skapa förutsättningar för människor att kunna stanna, leva, bo och arbeta som kreatörer i Dals Långed.

Jag undrar om Alice saknar något i Dals Långed och hon svarar att även om många utifrån förstått att det finns mycket konst här, kan det vara så att folk utifrån visualiserar en viss typ av konst. I Dals Långed finns det ett helt spektrum av konstutövning och många olika sätt att jobba med kultur.

– Det skulle jag vilja att folk fick se, vilken bredd man har som kreatör här.

Att det finns så mycket kreativitet på platsen tror hon gör orten levande, att det ger utveckling och driver samhället framåt. Det gör skillnad att människor investerar kreativitet i den plats där man bor.  Alice berättar att allt detta engagemang förvisso resulterar i initiativ, projekt och saker som syns fysiskt – men också ger resultat socialt. Hon säger:

– Jag ser också kreativitet i föreningslivet – även om man inte tänker sig att man är konstnär och bygger skulpturer så kan man vara kreativ på andra sätt. Det kan handla om att driva en sak framåt, eller att fundera på hur man kan jobba runt något.


En konkurrenskraftig ort på flera plan
Annastina från Kafé Schuckert håller med och vittnar om det kreativa, engagerade föreningslivet och de många eldsjälarna i Dals Långed. Hon tycker att det är något som gör samhället unikt. Naturen är också viktig för Annastina och Dals Långed tillgodoser även detta med råge:

– Om jag skulle flytta någon annanstans, ställer det ganska mycket krav på ett nytt samhälle, för att verkligen kvala in för att jag skulle vilja flytta dit.

– Tillfälligt kanske man kan önska att det fanns en simhall, säger Ebba Johansson. Eller en sushirestaurang. Men det finns ju på andra ställen. Stadskänslan vill jag ju åka till staden och uppleva. Det kanske är bättre där det är. Jag är ju så nöjd med det som finns här.

Ebba nämner också den fantastiska naturen som ju ligger precis utanför dörren. För både henne, Annastina, Barbro och Alice var det starka anledningar att flytta till just Dals Långed.

Flera av de jag talar med anser att Dals Långeds kollektivtrafik har utvecklingspotential. Jag får dock direkt veta att processer är i gång för att utveckla just transportmöjligheterna till och från platsen. Något som blivit väldigt tydligt är just det, att det i Dals Långed finns kreativa människor med förmågan att ro projekt i land, ovanligt mycket engagemang och en stark vilja att skapa tillsammans. Här finns dessutom föreningar, aktiviteter, mötesplatser och kulturella evenemang att delta i. På denna lilla ort med fjorton hundra invånare finns något för alla – och lite till.

Fakta ihopsatt av Ellen Hyllander

 

– – – – – – – – – –

Reportage skrivet av Sofia Petrén. Publicerad 21 september 2023
Foton: Funny Livdotter

Sofia Petrén är frilansande kreatör inom bland annat textskrivning, grafisk design och sociala medier. Hon arbetar även som kommunikatör på Kulturbruket på Dal i Mellerud. Sofia är uppvuxen i Örsås, strax utanför Svenljunga söder om Borås, men är bosatt i Dals Rostock sedan 2015. Hon har studerat med inriktning design i sex år, är diplomerad Social Media Manager och har lett kurser i modedesign, teckning och mönsterkonstruktion på Kulturskolan i Mellerud. Sofia nås på sofia.petren@gmail.com eller @sofiaskapar på instagram.

Läs om Fengersfors här! →

Läs om Dals Rostock här! →