Det är något speciellt med Dals Rostock

Denna tredelade reportageserie fokuserar på tre orter i Dalsland som har något litet extra. Något speciellt som gör att du som besökare nästan kan höra hur det växer under ytan. Det gör något med en ort när en stor del av invånarna är konstnärer och andra kreativa. Nyfiket pratar vi med några aktiva på orterna för att se vad det är som gjort just deras plats så unik. Låt oss nu besöka Dals Rostock!

När en kör in (ursäkta, motorburet perspektiv) in i det lilla samhället Dals Rostock slås en av en mysig stämning. Det är grönskande, och en hel del spännande och charmiga hus. Efter en grundligare titt så hittar du sevärdheter av alla dess slag; butiker, örtagård, brunnsparken och sommarkaféet bredvid, musikevent, ett rikt föreningsliv, sport, företag, lantbruk, vandringar bland konst och natur och ett stationshus i miniatyr. 

Det är något speciellt i Dals Rostock, och det är inte det hälsobringande vattnet jag tänker på. Det är någonting annat, och jag ska försöka sätta fingret på’t.


Växter, lärande och skyltar
Strax efter Brunnsparken och örtagården så hittar du Kerstin Ljungqvists ateljé. Om du inte har besökt henne i hennes ateljé så har du missat något! Det är här allt möts. Hennes brinnande intresse för växter, mötet mellan medicin, kunskap och lärande. 

Denna gedigna passion och beundran är så smittande. Att få titta på naturen utifrån hennes ögon är berusande och här hos henne blir en inbjuden till en rik, fascinerande och helt oändlig värld som börjar i Dals Rostock.Till varje besökare som stiger in övertröskeln ser Kerstin till att generöst dela med sig av sitt hem, sin konst och sitt engagemang. Det är som att hon bor i ett naturhistoriskt museum och hon är intendenten som vänligt tar dig i handen och leder dig runt i dess samlingar.

Kerstins ateljé är ett före detta församlingshem och det är fullt med lådor, skåp och förvaringsutrymmen som är enastående handdekorerade av konstnären själv. Här arbetar hon och verkar, i en butik mitt i ateljén och utanför huset finns även en plantbutik och upp för kullen ett litet galleri. Varje yta är nyttjad och har en funktion somgör det spännande att besöka henne.

Lärarbakgrunden lyser igenom – Kerstin vill lära sig själv, för att sedan dela med sig av det hon har tagit reda på. Hon berättar genom skyltar, konsten, böckerna, guidningar och föreläsningar. Hon må odla för skyltarnas skull, och jag älskar när hon berättar att odlingarna vissnar men skylten består. Passionen för bokstäver, fina skyltar och att skriva vackert går allt samman.

“Jag är väldigt intresserad av gamla apotek. Det är ju framförallt för det var så vackert i gamla apotek, med alla lådor och alla fina skyltar och alla magiska ingredienser som fanns och växter framförallt och historien de bär på och hur de utvecklas till moderna mediciner.”

Fysiskt odlande och mentalt målande
Förbi Kerstins ateljé, om en passerar den lilla mataffären och tar sig till andra änden av Dals Rostock så hittar du Sandlycke Gård. Här bor Patrick Allier med sin fru Eva och deras barn. De flyttade hit 2012 och har inte ödslat någon tid. Här odlas det på en större skala än för familjens eget bruk, det sker musikevent och det finns såklart fler drömmar om hur de skulle kunna aktivera platsen tillsammans med grannarna.

Patrick är en sådan där mångfacetterad person som växlar med årstiderna mellan att vara grönsaksodlare, konstnär, naturguide och kock. Allt grundar sig i ett brinnande intresse för att leva i ett med naturen, och det kan han göra här i Dals Rostock. Han lever efter sin filosofi: vad tycker jag om att göra, och skapar det omkring sig, men framförallt hur han kan påverka. 

Jag jobbar antingen i min studio och då gör jag bildkonst som handlar det alltid om något samhällssituation eller problematik och oftast kopplat till miljö. Det är huvudtemat: miljöproblem. [..] Jag målar dessutom mycket friluftsmåleri och då tar jag mig ut i vintertid och ut i skogen och målar på plats ute i skogen. Den tredje så tecknar jag och det är till stor del terapi.”

Det är uppenbart att Patrick verkligen bryr sig om och respekterar naturen. Oavsett om han varnar i sina målade miljöproblematiska framtidsdystopier eller försöker fånga känslan/student/atmosfären i landskapsmåleri. Eller för den delen – delar med sig av i sina guidade vandringar, säljer sina odlade grönsaker eller genom matlagningen. Allt har en röd tråd och det genomsyrar hans liv och tillvaro. 

Han drömmer dock om möjlighet för ett ställe i Dals Rostock där ortsborna kan äta, hänga och umgås. En mötesplats grundad i maten året runt så han kan vara leverantör av lokalproducerade ingredienser, kanske får hänga sin konst på väggarna i en period och framförallt få avnjuta mat ihop med nära och kära.


Kombinera natur och kultur
Från Sandlycke gård, över järnvägen och upp för kullen så kommer vi in på Kroppefjälls gamla sanatorieområde. Här bor Linnéa “Lenny” Falk Renholm i ett rött trähus, tillsammans med sin fru Anna och hunden Helmi. Lenny blev snillrikt hitlockad av Patricks fru Eva under senvåren 2020 och detta var platsen som blev beslutet för att lämna storstaden. 

Lenny är en multikreativ person, med många strängar på lyran. Skriver poesi, är skribent, spelar musik men arbetar också med mycket fokus på att organisera, kommunicera och arrangera. Till stor del driver Lenny företaget Kultivation ihop med sin kollega Johan. Det är ett artistmanagement och bokningsbolag som är en del av ekosystemet runt musiker och arrangörer.

 Lenny fokuserar stort på att det ska vara en hållbar och jämställd musikbransch men också att musiker ska kunna skapa och framföra musik och inte behöva tänka på bokning, planering och administration. Och allt detta går att göra från Dals Rostock.

“Det som gör Dals Rostock så speciellt”, börjar Lenny, “tycker jag är kombinationen mellan kultur och natur. Och det är de två viktigaste komponenterna i mitt liv. Det genomsyrar denna platsen också. Samtidigt som det är väldigt enkelt att kunna njuta av lugnet här, så är gemenskap och social samvaro aldrig långt bort.”

Lenny hittar på och driver initiativ på platsen efter förmåga. Det blir musikevent, kärleksfulla loppisar och kreativa rum som författare, musiker och andra kreatörer kan hyra in sig i. Men också skapa andra sätt att leva och verka på med sin plats. 

Jag och Anna försöker leva ett liv där vi konsumerar så lite som möjligt och försöker använda det som finns. I det ingår det också att tänka på – ja nu är det skördetid, vad har vi här omkring oss som vi kan fylla frysen med. [..] Det finns så mycket fruktträd här i Dals Rostock! [..] vår reaktion blev – vi måste ta vara på allt – vi kan ju inte låta det trilla!”

Det kanske handlar om att stanna upp och ta vara på det som finns runt omkring oss. Lenny har ett bra öga för det. Skämtsamt säger Lenny att det handlar om att våga vara en slasktratt, det kanske gör att andra får upp ögonen och vågar tänka om våra konsumtionsvaror och hur vi lever med säsonger, cykler och tar hand om det som finns.


Dals Rostock – en unik liten oas
Dals Rostock historia är väldigt spännande. Med hälsobrunnen vars vatten är så järnhaltigt och hälsobringande. Medicinalväxterna och sanatoriet, med all dess fokus på att bli frisk. Placeringen av orten ligger längs med en hög bergskulle som gör det till en nästan magiskt växande oas för odling av frukter och grönt. Kroppefjälls sanatorium och den hälsobringande plats som fortfarande lockar folk i dag för att leva mer i symbios med naturen och i balanserad relation till kroppen. Mycket av detta har Kerstin skrivit om och det kan inte beskrivas tillräckligt i detta begränsade format. Här kliar jag bara på ytan, och hoppas att du som läsare får lära känna mina vänner och deras magiska plats.

Alla tre pratar om ett Dals Rostock som ger precis det som de behöver. Tillgång till naturen, nära och enkelt nog att ta sig till större ort, och vidare ut i världen. Ett lugn. Möjligheter för att utföra sin praktik och verksamhet. Men också en generositet bland invånarna genom ideella engagemang, mångfacetterade företagare och aktiva föreningar. Lasse och Glenn som driver KIF och Judo klubben, Eva Petrén som är involverad i så otroligt mycket, Mikael Olsson som äger Kroppefjälls gamla sanatorieområde och Carro som sjunger och hjälper till så mycket hon kan!

Kraften: Kultur, Rekreation, Aktivivitet, Föreningsliv, Turism, Energi och Natur.
Numera finns en byaförening som heter ”Kraften” som arbetar med hela orten utifrån invånarna och platsens bästa. Bland annat hålls en process i utemiljön ihop med de unga på orten. Det försöker påverka så trafiken kan lugna ner sig något på genomfartsleden. Och kanske ett tågstopp i framtiden.

Efter att ha pratat med Kerstin, Patrick och Lenny känner jag mig extra kär i Dals Rostock! De ser varenda liten del av sin plats, välplacerad, i harmoni med sin omgivning och en mycket god plats att verka som kreativ. Dals Rostock är generöst.

Fakta ihopsatt av Ellen Hyllander

– – – – – – – – – –

Reportage skrivet av Funny Livdotter. Publicerad 14 september 2023
Foton: Funny Livdotter

Läs om Fengersfors här! →

Läs om Dals Långed här! →